IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцка трагедия на британския пазар на имоти

Три възможни сценария за развитието на гръцката криза и техните импликации за пазара на бизнес имоти на Острова

12:56 | 22.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от лондонското Сити.<em> Снимка: liqunzhaophoto. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Изглед от лондонското Сити. Снимка: liqunzhaophoto. Лиценз: Creative Commons

Проблемите с гръцкия държавен дълг може да изглеждат далечни за Великобритания и по-специално за нейния пазар на имоти, но липсата на работещо решение може да се окаже проблемно за множество икономики и сектори, сочи ново проучване на британската консултантска компания Lambert Smith Hampton (LSH), с което Investor.bg разполага.

Ако предложението на ЕС за втори спасителен пакет не проработи, много от европейските банки може да претърпят мащабни загуби; лихвите по облигациите и други инструменти ще се покачат, а достъпът до кредитиране ще стане още по-затруднен.

Всички тези фактори ще имат значителен негативен ефект върху пазара на имоти във Великобритания, а вероятността за втора кредитна криза не изглежда толкова малка.

В доклада се разиграват три основни сценария за това какво може да се случи и съответно какъв ефект може да имат те върху британския пазар на имоти.

Сценарий 1 – ограничителни мерки без фалит в Гърция

Гръцкото правителство е способно да въведе мерките за ограничаване на разходите и избягва фалит. Гърция успява да обслужва дълга си, а възстановяването в британската икономика продължава.

Икономическият ръст на Гърция по всяка вероятност ще бъде препятстван от въпросните мерки, но това се очаква да има минимален ефект върху Великобритания.

Сценарий 2 – координиран фалит

Гръцкото правителство не е способно да въведе мерките за ограничаване на разходите и страната не може да обслужва кредитите си.

Резултатът е координиран фалит според планираната стратегия, а притежателите на гръцки ценни книжа трябва да признаят частични загуби от това, че няма да си получат всички пари, които държавата им дължи.

Това ще се отрази на кредитирането и на икономическия сентимент в Европа, като ще има и вторични последствия за британския пазар на имоти.

Въпреки че този сценарий е „най-малкото зло“ в контекста на гръцкия фалит, това ще доведе до проблеми на еврозоната като цяло, с последствия и за Великобритания.

Ако бъде взето решение за отписване на гръцкия дълг, това може да доведе до намаляване на задълженията на страната с 60%, или с други думи до сериозен ‘haircut' (загуба) за чуждестранните кредитори.

Оптимистично погледнато, дори и гръцкият дефицит да бъде намален наполовина, миналия месец The Economist писа, че тези загуби няма да бъдат пагубни за европейската банкова система.

Доклад на Oxford Economics сочи, че един координиран фалит на Гърция, който избегне разпространението до другите проблемни икономики в Европа, няма да изправи еврозоната пред рецесия, а просто ще ограничи нейния ръст в средносрочен план.

Сценарий 3 – фалит извън контрол

Това е кошмарният сценарий за европейската и световната икономики. В резултат на голям натиск „отвътре“, промяна на политиката или в резултат на множество други фактори гръцкото правителство може да откаже да плаща дълговете на страната. Това ще доведе автоматично до втора кредитна криза, а Великобритания и еврозоната ще бъдат ударени от втора рецесия.

Такъв фалит ще има големи последствия за Европа и вероятно за световната икономика. По думите на някои коментатори и дори високопоставени служители на Европейската централна банка (ЕЦБ) смятат, че по степен на поражение такъв сценарий може да е равносилен или по-тежък от краха на Lehman Brothers.

Гърция ще напусне еврозоната, като някои гръцки банки и дори ЕЦБ (която е най-големият притежател на гръцки, португалски и ирландски облигации) ще фалират.

Останалата част от европейската банкова система ще отчете сериозни загуби, като това ще бъде и опасен прецедент за други от проблемните европейски икономики.

Глобалното доверие към европейската икономика ще се изпари.

Наред с директните загуби от гръцкия фалит, един от най-големите рискове е, че тази зараза ще се разпространи и към западните икономики и особено към Испания, Португалия и Ирландия.

Предвид експозицията на британските банки към ирландския дългов пазар на стойност 120 млрд. паунда, 80 млрд. паунда към испанския и с 18 млрд. паунда към португалския пазар, съществува реален риск от мащабни загуби от страна на британски институции, някои от които все още страдат от ефекта от рецесията.

Ефект с такъв мащаб ще прати еврозоната и Великобритания в рецесия.

Въпреки че в този сценарий няма оптимистичен нюанс, от всички изброени възможности тази е най-малко вероятната, се посочва в доклада.

Това на практика би означавало крах за единната европейска валута и тотално бедствие за онези държави, които са инвестирали толкова много в нея. Предвид факта, че Европа и САЩ едва наскоро започнаха да се възстановяват от предишната дългова криза, изглежда почти немислимо, че политиците ще позволят да настъпи друга толкова скоро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
wenci
преди 12 години
Нещата се канализирват да влязат в сценарий номер2 с надежда за 1, но изненадите са в голяма степен вероятни от сценарий 2 да преминат "неочаквано" и преждевременно в 3, което според мен е въпрос на време да се случи. И тогава .....на чисто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Сценарий номер 3, без капка колебание - гърците ще смучат пари колкото могат, но няма да ги върнат защото няма да въведат никакви ограничителни мерки. Не и без натиска от невъзможността да си раздават пари, който би им наложил липсата им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Голям смях ще падне ако стане "ще плащаме ама друг път" :DЩе се получи "рестарт" на дълговете а набутаните ще пият студена вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още