IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай откриха небостъргач в село с 2000 души

Сградата е на 15-то място сред най-високите небостъргачи в света, а разходите по проекта са на стойност 3 млрд. юана

17:26 | 17.10.11 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-богатото село в Китай, където всеки от обитателите има поне 250 хил. долара в банката, демонстрира икономическата си мощ с откриването на огромен небостъргач, пише британският вестник Daily Mail.

Може би най-стряскащото нещо в новата сграда, наречена "Висящото село Хуаси", е, че населеното място има едва 2000 официално регистрирани жители.

Сградата в Хуаси в Източен Китай е с височина 328 метра на 74 етажа. В нея има 800 апартамента, които могат да поберат всички 2000 жители на селото, както и изложбена зала, ресторант и басейни и градини на покрива. Последният етаж предлага не само страхотна гледка, но и статуя на вол, направена от един тон злато.

Разходите по проекта са на стойност 3 млрд. юана, или около 300 млн. паунда, а най-близкият му съперник е на 600 мили в Пекин.

Сградата е на 15-то място сред най-високите небостъргачи в света, като надминава Айфеловата кула и сградата на Крайслер в Ню Йорк. За построяването й са били нужни четири години.

Някои я сравняват с трофей, тъй като на върха й има огромна сфера, направена от стъкло, а други се чудят дали има смисъл от нея на място като Хуаси. Една от целите й е да облекчи натиска върху селото, което има ограничени земни ресурси, докато размерът му бързо нараства. Въпреки че кореняците в селото са едва 2000, то бързо се разстраства и започва да поглъща част от съседните райони, като привлича сериозна миграция.

Освен това властите се надяват, че небостъргачът ще помогне още повече да се повиши стандартът на живот на обитателите на Хуаси, въпреки че то е най-богатото село в Китай.

Хуаси бележи сериозно развитие през последните 30 години, като от малка селскостопанска общност то се превръща в процъфтяващ район, символ на икономическия растеж на страната. В момента в него се развива бизнес, свързан с превоз на стоки, стоманодобив, тютюневата и текстилната промишленост.

Снимки на небостъргача може да видите в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
ПРЕДЛАГАМ да се построят няколко небостъргача в СОФИЯ да се заселят бугарите и останалото да се даде под наем. И тогава ще настъпи благоденствие - :-))) но ДРУГАРИТЕ пак ще искалпазанят нещата ще откраднат материалите и нейсе ще духат супата. Ей КОРАВ народ бе или *** - ограбват го, бият го, крадат го, съдят го със ДВОЕН стандарт, лекуват го недоразвити умствено доктори и ветеринар И ПАК оцелява със 150 евро :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
tenero
преди 12 години
Когато тамошните твои връстници са се раждали, тяхното село също е било забравено от бога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
без думи ..........защо не съм се родил там а тук в забравено от господа село
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още