IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският спасителен фонд може да емитира облигации в юани

ЕИФС има право да емитира облигации в произволна валута и ако Китай пожелае, е възможно да има и емисия в юани, заяви главният изпълнителен директор на спасителния фонд за еврозоната Клаус Реглинг

09:42 | 29.10.11 г. 2
<p>
	Клаус Реглинг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клаус Реглинг. Снимка: Ройтерс

Европейският инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) има право да емитира дългови книжа във всякаква валута и в зависимост от желанието на Китай може да емитира облигации в юани, заяви главният изпълнителен директор на спасителния фонд за еврозоната Клаус Реглинг, цитиран от Ройтерс.

Вчера Реглинг пристигна в китайската столица Пекин, за да уведоми китайското държавно ръководство за резултатите от антикризисната среща на високо равнище на Европейския съюз и да обсъди евентуално участие на Китай във финансирането на европейския спасителен фонд.

Той отбеляза, че китайското правителство е редовен купувач на облигациите на ЕИФС, като 40% от облигациите, емитирани от фонда през настоящата година, са били закупени от представители на азиатските държави.

По думите на Реглинг ЕИФС може да се превърне в привлекателен механизъм за Китай, в който страната да инвестира неангажираните си финансови активи.

Според AFP Китай вече притежава дългови книжа на европейски държави на стойност около 500 млрд. долара.

В четвъртък британският вестник Financial Times, като се позова на източник, близък до китайското държавно ръководство, съобщи, че Китай е готов да задели 100 млрд. долара за ЕИФС или за новия фонд, създаван на негова основа в сътрудничество с Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Хе хе! 1. Емитират в друга валута2. Обезценяват другата валута 3. Плащат много по-малко от справедливото.Това го играхме до 1996 г.:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Хааахаха! Те и в рубли ще емитират, стига да влезе малко фреш, че положението е хуже губернаторское... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още