IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб край на силен месец за американските индекси

Dow Jones записа рекорден в абсолютно изражение месечен ръст, а Standard&Poor`s 500 регистрира максимален месечен ръст от януари 1987 г.

22:41 | 31.10.11 г. 2
Слаб край на силен месец за американските индекси

Основните американски индекси приключиха октомври с дневни понижения, близки до най-ниските нива в рамките на сесията, заради подновените опасения за европейската дългова криза, но регистрираха рекордни печалби за месеца като цяло, съобщи CNBC.

Dow Jones загуби 2,3% до 11 9 55,01 пункта, воден от акциите на Bank of America, потънали със 7,1% до 6,83 долара, и тези на Alcoa, понижили стойността си със 7% до 10,76 долара.

Индексът Standard&Poor`s 500 отстъпи с 2,5% до 1 253,31 пункта, като всички подгрупи в него приключиха на червена територия начело с енергийните компании.

Nasdaq се понижи с 1,9% до 2 684,41 пункта.

Въпреки слабата днешна сесия индексите записаха впечатляващи печалби в рамките на месеца, като при Dow Jones тя е рекордна в абсолютно измерение, а като процент е най-добра от октомври 2002 г.

Standard&Poor`s 500 записа най-добър месечен резултат от януари 1987 г. и само при Nasdaq ръстът е най-високият от септември.

„От историческа гледна точка ноември е нелош месец за въртене на парите на пазара ... тенденцията е към рали в края на годината“, заяви Том Шрейдър, управителен директор за търговията с американски ценни книжа в Stifel Nicolaus. „Днес сме в спад заради опасенията доколко са в състояние да не участват (в помощта за Европейския съюз), така че на това трябва да се обръща внимание“, добави той.

MF Global Finance обяви фалит и поиска защита от кредиторите си, след като пропадна опитът да бъде закупена от Interactive Brokers Group.

Акциите на Barclays понижиха стойността си с 4,65% до 12,51 долара въпреки ръста от 7% в нетната печалба за първите 9 месеца на годината, подкрепена от инвестиционното банкиране.

Бизнес активността в американския Среден Запад се е понижила през октомври заради спад в новите поръчки, като индексът на бизнес активността на Института за приложен мениджмънт за Чикаго пада до 58,4 пункта от 60,4 пункта преди месец, оставайки и под прогнозите на анализаторите за 59,0 пункта.

Доларът достигна тримесечен връх спрямо йената, след като японската централна банка интервенира на пазара, за да отслаби курса на националната валута. Дневният ръст на долара спрямо японската валута пък е най-големият от почти 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 0
tpoint
преди 12 години
инфлацията е единствения източник на ръст за американските акции....не че е смешно, щото янките като обезумеят ръсят бомби навсякъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
tpoint
преди 12 години
Това заглавие трябва да ни е смешно, нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още