IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Имигрантите от България и Румъния подобряват трудовия пазар в Европа

Свободното движение на работници от двете държави се оценява положително от останалите европейски страни

16:44 | 11.11.11 г. 1
<p>
	Българите работят основно в секторите на строителството и земеделието в държавите от ЕС</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Българите работят основно в секторите на строителството и земеделието в държавите от ЕС

Снимка: БТА

В доклад на Европейската комисия, обявен официлно днес, се подчертава цялостната положителна роля на работниците от България и Румъния за икономиките на приемащите европейски държави.

Приносът им се оценява особено високо за сектори и професии с традиционен недостиг на работна ръка в останалите държави от ЕС като например строителството, домашните услуги и ресторантьорството.

Анализът очертава и положителното дългосрочно въздействие, което свободното движение на румънски и български работници е оказало върху формирането на БВП на ЕС, който нарасна с около 0,3 % за 27-те държави от ЕС и с 0,4 % за 15-те стари членки на Общността, се посочва в доклада.

Изследванията показват също, че в приемащите държави не се наблюдава значително негативно въздействие върху процента на безработицата или върху възнагражденията на местните работници. Данните за 15-те държави в ЕС показват, че присъствието но имигрантите се е отразило върху общото понижение на трудовите възнаграждения едва с 0,28 %.

Няма данни и за това, че българските и румънски работници са се възползвали прекомерно от социалните помощи, се посочва още в доклада

Европейският комисар за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор е изразил желанието си да стане свидетел на отмяната на всички ограничения на пазара на труда.

„Ограничаването на свободното движение на работници в Европа няма да реши проблема с високата безработица. Това, което трябва да направим, е действително да съсредоточим усилията си върху създаването на нови работни места“, е посочил на пресконференция във Виена Ласло Андор.

В доклада се посочва, че Италия и Испания са двете държави, приели най-много работници от България и Румъния. В края на 2010 г. два пъти повече българи и румънци (2,9 млн.) са пребивавали на територията на ЕС в сравнение с 2006 г, сочи още анализът.

В процентно изражение имигрантите от двете страни съставляват едва 0,6% от общия брой на населението в останалите 25 държави от ЕС, затова и заключението на експертите е, че трудовият пазар в ЕС не губи от тяхното присъствие.

От началото на икономическия спад работниците от България и Румъния срещат все повече трудности при намирането на работа, се посочва още в доклада. През миналата година 16% от тях са били без работа в сравнение с 2007 г., когато безработните румънци и българи са били 9%.

Докладът на Еврокомисията ще послужи за основа, на която Съветът на Европа да разгледа практическия ефект на преходните разпоредби за свободното движение на български и румънски работници на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pavlov
преди 12 години
Ако и друг освен Стоичков започне да лобира са свободни граници може и да клекнат най накрая. Или май само камата го е грижа за Българите по света.Една птичка пролет не прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още