IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емигрантите остават най-големите инвеститори в българската икономика

Най-щедри са българите, работещи в Италия, докато емигрантите от САЩ и Канада пращат все по-малко пари

21:12 | 19.07.11 г. 21
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Гурбетчиите остават инвеститор номер 1 в българската икономика, съобщи bTV.

Над 300 млн. евро са изпратили българите, работещи в чужбина, на близките си в страната за първите пет месеца на годината.

Тенденцията да се изпращат все по-големи суми отвън се запазва въпреки финансовата криза в Европа. Само през месец май българите в чужбина са превели на свои близки над 77 млн. евро. Това е абсолютен рекорд откакто централната ни банка води подобна статистика.

Сумите, изпращани към България, нарастват с всяка изминала година. Увеличението е близо 2% на годишна база. Икономистите отдават това от една страна на по-стабилните доходи на българите зад граница, а от друга - на все по-голямата нужда от пари на близките им тук.

По официални данни повече от 1,2 млн. българи работят и живеят зад граница.

Най-щедри са българите, работещи в Италия, като по официални данни там живеят повече от 70 хил. наши сънародници. Всеки един от тях заделя средно по 370 лева на месец за семейството си у нас.

Все по-малко пари пращат емигрантите от САЩ и Канада. Причината не е нито в разстоянието, нито в доходите, а в това, че стандартът на живот в тези страни е много по-висок и остават по-малки суми за пращане у дома.

"Изпращането на парични трансфери за много страни, не само за България, но особено за Югоизточна Европа, за държави като Албания и Молдова, като суми представляват много по-голям обем, отколкото са преките чуждестранни инвестиции", казва доц. Искра Христова от Института за икономически изследвания.

Внушителните суми, които изпращат гурбетчиите на близките си, не са в състояние да компенсират изтичането на мозъци, коментират икономистите. Основните разходи на българите в Испания например отиват в местната икономика, а не в България. 60% от работещите там имат собствено жилище.

"Те инвестират в чужда държава, в чужда икономика. Има огромно значение това къде се осъществяват главните разходи", смята още доц. Искра Христова.

По всичко личи, че Източна Европа ще продължи да преживява с пари от емигранти. 50% от българите в Италия, където е една от най-големите ни общности, са заявили, че нямат никакво намерение да се връщат у дома. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
абе човек, зад езито има тура.колко пари са внесено в БГ стана ясно, ама защо не написаха колко са изнесени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
85-та мисля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха цял роман си написал бе сладур ! Най-ме кефи като почнете да ме обиждате на култура ха ха ха ...милите цървуланковци ! Знам че истината боли мили. А тя е че ако не са тези берачи на маслини и чистачи по европа на такива като тебе ще им се стъжни в Бг-то щото роба търпи ама като нема какво да яде такива тарикати като тебе ще хапнете дървото ! И не бързай да ни гониш всички , че то и без туй САМО *** остана в тази *** и скоро пак ще РИВЕТЕ че немате специалисти. Да си жив и здрав да плащаш на наще родители пенсиите иначе да му мислим ние тъпанарите по БЕЛИЯТ СВЯТ ха ха ха.... Егати комплексирания лузар и на национализъм го ударил накрая ха ха ха ....бегай карай таксито бе АТАКА ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
окрадоха ни кво друго......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
...продължавам си мисълта:Та, ако отсеем, измежду заминалите и останалите, отношението качество/баберка не се различава някак особено. А твърденията, че, видите ли, на емигрантите сме се държели, са чиста проба въздух под нялягане - всъщност, на тези мизерни вноски се държат само и единствено техните близки тук - за останалите, тези вливания просто вдигат ценовия фон, оправдавайки по-активната инфлация, като, реално, подкопават конкурентността на местните българи с/у внесения ресурс. Сиреч, тези "големи пари" прецакват повече българи, създавайки фалшив "ръст" на икономиката, изразен в цени, вместо в по-висока достъпност на благата и повишаване покупателната способност. Накратко, някой не умее да смята и, изнасяйки "великия си Мозък", подкопава и икономиката в страната, в която се е наел - там пък, прецаква работната сила с по-"гъвкавото" си ценообразуване.НЕ Е РЕШЕНИЕ ДА БЯГАШ - то, ако беше, нещата щяха да се оправят - някой да е забелязал подобно явление ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Значи, да не си помисли някой нещо, аз също поизлязох на гурбет преди 7 години. И видях това-онова. И, всъщност, не съм много убеден, че баш мозъци изтичат - мозък ще види, че, ако цели участие в подялбата на голяма печалба, мястото му е тук.Защо ли? Ами, простичко е: "Там" хората вече са изградили основата на обществото си и ръстът просто няма как да запази такива високи стойности. В допълнение, и масовият бачкатор отива да бачка, а не основно да твори, като, всъщност, попълва лузърската класа там ... и освобождава място и въздух за тези, които търсят изява, признание и уважение от тези, които сами уважават. Ще рече, ако някой толкова се дуе, нито е нещо особено, нито струва достатъчно, т.к. тук, за да получаваш добри пари /без бандитизъм/, значи, наистина, струваш нещо. когато отидеш и запълниш една тяхна дупка в тяхната масовка, получаваш най-много, кинта като за масовката - не знам, дали се сещате - и да се перчи тук с тези "Големи пари" може само възтъп субект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
African,не е срамно човек да загуби някоя битка в живота си. Не е срамно дори и да загуби всичките! СРАМНО Е КОГАТО ИЗБЯГА БЕЗ БОЙ! И ако вашите битки не за за България бъдете така любезни да не се наричате Българи (Ах ДА ти вече се наричаш АФРИКАН !)А за Страхлиците които бягат при пърият проблем никой не им завижда - на тях им се присмиват!Ако перефразирам заглавието на Уди Алън "Ако импресионистите бяха зъболекари" в ако "Българите колонизираха Америка" - историята щеше да гласи следното: "Пристигал кораб с български колонизатори в Америка и като видяли индианците казали: "Нека скапаното правителство да дойде да разчисти индианците и след това да ни повика да колонизираме Америка!'Всъщност Вие сами нещо можете ли да направите или можете само да ползвате наготово ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
STGEORGE
преди 12 години
Danny666,като ти гледам културата на писане май ти си на чалга и ракия (и то на няколко щом като бъркаш Интернет с телефон). Разбирам че комплексите трябва да се избиват някъде щото тези дето никой не ги взема на работа в България ходят да берат маслини или портокали в Гърция; да мият чинии или да "носят тухли четворки" в Западна Европа и Америка и тъй като никой не ги брои за "хора" нито в България нито някъде другаде единствената им утеха в живота им остава да слушат сутрин; обед и вечер как "мозъците на България" изтичат и да си въобразяват колко са велики! Всички те "мечтаят" да се върнат в България ама когато България се "оправи" и стане "нормална държава" - мерси от такива "патриоти" дето чакат всичко на готово! Мерси и от такава професионална реализация - ако миенето на чинии е великата ти мечта в живота! От тези 1 милион българи я има, я не 100 000 дето са някакви професионалисти. Всичко останало са черноработници. Пък и като си спомня какви ги надробиха прехвалените царски (д)юпИта .... НЕ БЛАГОДАРЯ - СТОЙТЕ СИ ТАМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
STGEORGE
преди 12 години
Що се отнася до пенсионото осигуряване на нашите родители (явно и познанията ти като и културата са формирани от четене на долнопробни вестничета) надявам се не се шокираш когато разбереш че ТАКЪВ ФОНД НЕ Е ИМАЛО през Социализма! Ако погледнеш фишовете на своите родители от социалистическите времена че видиш че там има само 30% ДОД (данък общ доход) и НИЩО ДРУГО като разход! (преди време в друг форум един отворко ми обясняваше в понеделник че е плащал 30% Здравни осигуровки; във вторник 30% пенсионни; във сряда 30% социални; в четвъртък 30% за образование.... в петък го попитах тези общо 120% как ги е плащал и колко процента са му оставали за харчене .... и мълча цял месец като пукал!) Та въпросните 30% ДОД са отивали в Държавният бюджет, от който са се изплащали Пенсии, Здравни услуги, Образование и т.н. БЕЗ ДА ИМА НЯКАКВА ЗАВИСИМОСТ (правила за разпределение) М/ДУ ПРИХОДИТЕ ОТ ДОД И ПЕНСИИ И Т.н. Размерът на пенсията се определяше на базата на 3-те години с най-висок доход от последните 10 (А НЕ НА РЕАЛНИЯТ ТИ ОСИГУРИТЕЛЕН ПРИНОС) и това ставаше на базата на скала като тези с заплати до 100 лв получаваха 90% от заплатата си; тези до 200 лв 80% и т.н до 55% за тези с заплати над 500 лв. Т.Е. БОЛШИНСТВОТО ОТ ПЕНСИИТЕ СА СИЛНО ЗАВИШЕНИ!Ако говорим за пенсиите в личен план трябва да кажа че средно на българин от чужбина се падат по около 1000 USD които изпраща към България.РАЗЛИКАТА М/ДУ МОИТЕ ПЕНСИОННИ ВНОСКИ И ПЕНСИЯТА НА МОИТЕ РОДИТЕЛИ Е 1500 ЕВРО (годишно)!т.е. това са парите със които Аз спонсорирам пенсиите на родителите за българите в чужбина!Пенсиите на моите родители също са малки и ни са налага да им давам пари, НО АЗ НЕ БРОЯ ПАРИТЕ КОИТО ИМ ДАВАМ!ЩО ЗА "ДУШЕВЕН ***" ТРЯБВА ДА СИ ТА ДА БРОИШ ПАРИТЕ КОИТО ДАВАШ НА ТЕЗИ КОИТО СА ТЕ ОТГЛЕДАЛИ ЧЕ И ДА СЕ ХВАЛИШ ПО МЕДИИТЕ КОЛКО ВЕЛИК ПРИНОС ИМАШ КЪМ ДЪРЖАВАТА!Относно Здравните осигуровки на българите в чужбина - пак не си в час - те отдавна са отменени след като цяла година ни проглушихте ушите как нямало да ползвате здравни услуги (ами и дума не обелихте за здравните услуги на родителите си на които Аз им плащам лекарствата). щО КАТО В ДЪЖАВАТА В КОЯТО ЖИВЕТЕ В МОНЕТА ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ СА НА "СВЕТЛИНИ ГОДИНИ" НАПРЕД НЕ СИ ПРИБЕРЕТЕ РОДИТЕЛИТЕ ПРИ ВАС И НЕ ИМ ОСИГУРИТЕ КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПЗАВАНЕ ?! Хайде държавата (България) кучета я яли АМА КЪМ СОБСТВЕНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА НЕБЛАГОДАРНИ ?! Да не говорим че повечето от Вас работят на черно - без осигуровки, живеят при мизерни условия и като си прецакат здравето се сещат че са Българи и искат България да ги лекува безплатно!Що се отнася до това че до това че "родителите ни са работили цял живот" - ами полвината ми живот е минал през Социализма и много добре си спомням как се "РАБОТЕШЕ" тогава! Изразът: "НИЙ ГИ ЛЪЖЕМ ЧЕ РАБОТИМ - ТЕ НИ ЛЪЖАТ ЧЕ НИ ПЛАЩАТ" са го измислини именно нашите родители! Те ако работеха както трябва Комунизма нямаше да фалира и да ни оставят над 9 милиарда външен дълг (които благодарение на финансовите машинации на един "преуспял" българин дошъл от чужбина се увеличина с още 1 милиард) Голяма част от тези пари бяха откраднати от комунистите и изнесени в чужбина т.е. отидоха при българи в чужбина! Но е Вярно че и голяма част от тези пари отидоха в Здравеопазване и Образование в т.ч. и на моето (и на вашето също)!АЗ МОЯТ ДЯЛ МОГА ДА СИ ГО ПЛАТЯ ВЕДНАГА!А ВАШИЯТ ДЯЛ КОЙ ЩЕ ГО ПЛАТИ ?!АХ, ИЗВИНЕТЕ НИЕ СМЕ "ЛУЗЕРИ" А ВИЕ СТЕ "ПРЕУСПЕЛИТЕ"! ВАШИЯТ "УСПЕХ" СЕ СЪСТОИ НЕ В ТОВА ДА НАПРАВИШ НЕЩО ЗА СТРАНАТА СИ ДОРИ НЕ И ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ - ЗА ВАС "УСПЕХ" ОЗНАЧАВА ДА "ПРЕЦАКАШ" ИЛИ "ИЗМУФТИШ" НЯКОГО!ВИЕ НЯМА ДА ПЛАЩАТЕ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ - ВИЕ ЩЕ СЕ СЕТИТЕ ЗА НЕЯ ЕДВА КОГАТО СМЕТКИТЕ СА РАЗПЛАТЕНИ!ВИЕ НЯМА ДА ПЛАЩАТЕ ПЕНСИИ И ОСИГУРОВКИ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ - НИЕ "ЛУЗЕРИТЕ" ЩЕ СЕ ПОГРИЖАТ ЗА ТЯХ!А АКО СЛУЧАЙНО СЕ СЕТИТЕ ДА ИМ ПРАТИТЕ НЯКОЯ СТОТИНКА ЩЕ ПРОГЛУШИТЕ ЕФИРА С ВЕЛИКОТО СИ ДЕЛО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
lio58
преди 12 години
ДАНИ, не бъркай комунистите с различните продажни техни наследници управлявали българия през последните 22 години. Всички тези социалиалисти ,демократи, царисти и свободисти са по-големи мафиоти от сицилианците нищо че сами си ги избирахме за управляващи. Под вещото ръководство на презокеанските "учени" всичко построено (от комунистите, а и след това, с нашия и вашия труд) ще премине в собственост на западните финансови институции. Те ще продължат да ни помагат(кредитират, печатайки хартийки) докато и последната вещ в дома ни бъде взета на кредит. Така и децата ви ще плащат тези кредити. Парите на емигрантите забавят този процес и ще намерят форми да ги приберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още