IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емигрантите остават най-големите инвеститори в българската икономика

Най-щедри са българите, работещи в Италия, докато емигрантите от САЩ и Канада пращат все по-малко пари

21:12 | 19.07.11 г. 21
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Гурбетчиите остават инвеститор номер 1 в българската икономика, съобщи bTV.

Над 300 млн. евро са изпратили българите, работещи в чужбина, на близките си в страната за първите пет месеца на годината.

Тенденцията да се изпращат все по-големи суми отвън се запазва въпреки финансовата криза в Европа. Само през месец май българите в чужбина са превели на свои близки над 77 млн. евро. Това е абсолютен рекорд откакто централната ни банка води подобна статистика.

Сумите, изпращани към България, нарастват с всяка изминала година. Увеличението е близо 2% на годишна база. Икономистите отдават това от една страна на по-стабилните доходи на българите зад граница, а от друга - на все по-голямата нужда от пари на близките им тук.

По официални данни повече от 1,2 млн. българи работят и живеят зад граница.

Най-щедри са българите, работещи в Италия, като по официални данни там живеят повече от 70 хил. наши сънародници. Всеки един от тях заделя средно по 370 лева на месец за семейството си у нас.

Все по-малко пари пращат емигрантите от САЩ и Канада. Причината не е нито в разстоянието, нито в доходите, а в това, че стандартът на живот в тези страни е много по-висок и остават по-малки суми за пращане у дома.

"Изпращането на парични трансфери за много страни, не само за България, но особено за Югоизточна Европа, за държави като Албания и Молдова, като суми представляват много по-голям обем, отколкото са преките чуждестранни инвестиции", казва доц. Искра Христова от Института за икономически изследвания.

Внушителните суми, които изпращат гурбетчиите на близките си, не са в състояние да компенсират изтичането на мозъци, коментират икономистите. Основните разходи на българите в Испания например отиват в местната икономика, а не в България. 60% от работещите там имат собствено жилище.

"Те инвестират в чужда държава, в чужда икономика. Има огромно значение това къде се осъществяват главните разходи", смята още доц. Искра Христова.

По всичко личи, че Източна Европа ще продължи да преживява с пари от емигранти. 50% от българите в Италия, където е една от най-големите ни общности, са заявили, че нямат никакво намерение да се връщат у дома. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
african
преди 12 години
До STGEORGE,Danny666 го каза повечето. За злобарите напомням, че емигрантите внасят пари в Бг. Не се хващайте за думата! Тези пари помагат за баланса на текущата сметка. От частта, която се консумира, 20% отиват в бюджета, от където идват и пенсиите. Другата част си е инвестиция в една или друга форма. Безработицата също се облекчава.Всеки би желал да е добре в родината си, но условията там зависят от управниците. Всеки народ си заслужава управниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ало драги/а Мнооогооооо си се объркал нещо ! Родителите ни РАБОТИХА ЦЯЛ ЖИВОТ и пестяха за пенсия а крадливата комунистическа зган им открадна пенсионния фонд като го раздаде на диктатори в Африка и АЗИЯ ! А за муфтене от здравната система ха ха ха анапиках се от смях ! Ами по закон БГ гражданите пребиваващи в чужбина си ПЛАЩАТ осигуровките бе с...ик имаче на частно ! Та кой и кого муфтата ???? Мноооогоооо мъка и злоба има в лузарите дето си кесат в БГ и само завиждат на успелите от чужбина . Да си жив и здрав мили/а. Пусни ЧАЛГАТА на шест и удари две ракии да ти мине ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Мой познат се засели в Испания , но преди това продаде двата апартамента - и направи една дезивестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
angel04
преди 12 години
Само малка корекция, зародиша на сегашното управление е от 1982-3-4г. Много е важно да се знае!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Прави разлика между основни понятия! Не говори и пиши глупости! И не на последно място - използвай верни статистики и факти, че като ти чета анализа ми иде да се пръсна от смях ... Глупости на търкалета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
STGEORGE
преди 12 години
ИЗВИНЕТЕ ВИЕ ПРАВИТЕ ЛИ РАЗЛИКА М/ДУ "БАНКОВ ПРЕВОД" И 'ИНВЕСТИЦИЯ" ?!А м/ду ПОКУПКА и ИНВЕСТИЦИЯ ?Журналистите на БТВ отдавна са известни със абсолютната си некомпетентност по всякакви въпроси и особенно по икономическите!Жалко е когато сайт който има претенциите да предоставя актуална икономическа информация не знае значението на собственото си име!Що се отнасе до банковите преводи от чужбина нека да не забравяме че Пенсиите; Здравните осигуровки и др. социални придобивки на родителите им се плащат от НАС работещите в страната!Да не говорим че първата работа на тези "Велики инвеститори" когато се върнат през отпуската си в България е да се "наредят на опашката" за здравни услуги (иначе по форумите ни разправят колко скапано е нашето Здравеопазване).ТАКА ЧЕ ХАЙДЕ ДА НЕ СИ ОБЯСНЯВАМЕ КАКВИ ИНВЕСТИТОРИ СА ХОРАТА КОИТО СА СИ ЗАРЯЗАЛИ РОДИТЕЛИТЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА ИМ ГИ ГЛЕДА В БЪЛГАРИЯ, А ТЕ СЕ СЕЩАТ ЗА НЕЯ САМО КОГАТО ИМА НЕЩО ДА СЕ ИЗМУФТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
simbat
преди 12 години
Някой изобщо осъзнава ли изобщо коло е страшна реалността,в която българия се намира.На фона на около 6 млн население в България 1.2 а според мен може би повече са в Чужбина.Та това са НАД 20% от населението.Какво говори това? И все пак това са млади емигранти,които след още 10 години вече ще са се установили постоянно в чужбина,ще си имат къщи и смейства и няма да пращат повече пари в България.И тогава няма да го има и този "основен" изтучник на чужди инвестиции,което си е абсурдно и в момнета емигрантите да пращат повече пари от Бизнес инвеститори.прсото следващите 10 години България ще потъва и потъва за съжаление.Строителният бум през 05-07 също бе предизвикан от емигрантските пари(Също Руски и Английски частни капитали в по-малка степен),които се вляха в строителния сектор,но сега ситуацията е коренно различна-тези инвеститори са се опарили и никой не му и минава през ума да купува нещо в България.Всеки,който живее в България и има пари гледа да прати детето си да учи в чужбина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
ето до това води 20 годишното управление на политико-криминалните субекти ограбили и разграбили Бантустана .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
ravnovesie
преди 12 години
Защо мислиш че пращат на родителите си, на мен по-вероятно ми се вижда да пращат на децата си. точно за това и тези от САЩ и канада намаляват защото там са по-младите емигранти, до като в гърция, италия и испания са хора по на 30-40 години и нагоре, които издържат децата си в българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Докато са живи родителите им, ще пращат, да компенсират щедроста на НОИ. После ще забравят де е България, а децата им няма да знаят и дума на български... Тъжно, но това е реалноста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още