IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк понижи прогнозата си за растежа на германската икономика през 2012 г.

Догодина БВП на Германия вероятно ще нарасне с между 0,5% и 1% спрямо юнската прогноза на централната банка за растеж от 1,8%

16:14 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бундесбанк понижи прогнозата си за растежа на германската икономика през 2012 г.

Немската централна банка (Бундесбанк) понижи прогнозата си за растежа на германската икономика през следващата година поради влошените перспективи пред износа, които са резултат от задълбочаващата се финансова криза в региона, съобщава Bloomberg.

През 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия вероятно ще нарасне с между 0,5% и 1%, се посочва в изявление на базираната във Франкфурт централна банка. През юни институцията прогнозираше ръст от 1,8%.

„Чувствителното свиване на търсенето за германския износ в съчетание с изнервеността на финансовите пазари“ означава, че „през следващите месеци германската икономика ще се сблъска с по-сериозни трудности“, посочва Bundesbank.

Съществуват сериозни рискове, включително за „отчетлив период на икономическа слабост, ако дълговата криза се задълбочи“, се посочва в изявление на банката.

През третото тримесечие германската икономика нарасна с 0,5%, след ръст от 0,3% през второто. Бундесбанк не коментира прогнозата си от юни за годишен икономически ръст от 3,1% през 2011 г.

Дълговата криза принуждава европейските правителства да прилагат по-строги фискални икономии, което се отразява негативно на германския износ. През септември поръчките в производствения сектор и индустриалното производство се понижиха. През ноември доверието на инвеститорите достигна най-ниското си ниво за последните 3 години.

Част от свиването на износа може да бъде компенсирано от по-силното домашно потребление, стимулирано от очаквания ръст на доходите на германските домакинства, в резултат от „благоприятните тенденции на пазара на труда“, се посочва в изявлението на банката.

Въпреки това, от ключово значение е „изпитващите дългови проблеми страни да подредят публичните си финанси и да възстановят конкурентоспособността си“, се казва още в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още