IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия понижи основния лихвен процент с четвърт процентен пункт до 4,25%

Това е понижение за втори пореден месец, като основанията на австралийската централна банка са забавянето на световната икономика и на местната инфлация

10:01 | 06.12.11 г.
Австралия понижи основния лихвен процент с четвърт процентен пункт до 4,25%

Австралийската централна банка понижи основния си лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 4,25% в опит да стимулира икономическия ръст, съобщи ВВС.

Това е втори пореден месец, в който основната лихва в Австралия се понижава.

Решението на централната банка дойде след заключението ѝ, че инфлацията в страната изглежда е под контрол в период, в който икономическата активност в световен план се забавя.

„Ръстът в световната икономика се забави през тази година след силно представяне през 2010 г.“, посочва в съобщение управителят на централната банка Глен Стивънс. „Проблемите с държавните рейтинги и банковия сектор в Европа, на които европейските правителства все още търсят адекватен цялостен отговор, изглежда ще натежат върху икономическата активност там и в бъдеще“, добавя Стивънс.

Той отбелязва, че търговията в Азия е била засегната от „значителното забавяне“ в Европа.

Една от ползите от световното забавяне е понижаването на цените на суровините и забавянето на инфлацията, което позволява на централната банка да намали основната лихва.

От финансовата институция смятат, че инфлацията най-вероятно ще остане между 2% и 3% през 2012 и 2013 г., като това е и диапазонът, в който обикновено тя поставя целта си. За третото тримесечие на 2011 г. обаче потребителската инфлация в Австралия достигна 3,5% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още