IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи оценката си за икономическия ръст на България за 2011 и 2012 г.

За настоящата година понижението е до 1,9% от 2,6%, прогнозирани през септември, а за 2012 г. - до 1,3% при предишна прогноза от 3%

19:26 | 09.12.11 г. 1
МВФ понижи оценката си за икономическия ръст на България за 2011 и 2012 г.

Международният валутен фонд обяви, че кризата в еврозоната нанася удар върху икономическото възстановяване на България, и понижи прогнозата си за ръста на страната през тази и следващата година, съобщи Bloomberg.

В свое съобщение от МВФ посочват, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 1,9% през тази година, след като септемврийската прогноза на финансовата институция бе за ръст от 2,5%.

През 2012 г. той ще се забави до 1,3% при обявени през септември 3,0%, пише още в документа.

„Въпреки добрите политики, възстановяването в България бе засегнато силно от икономическото забавяне и продължаващата несигурност в Европа“, твърдят от МВФ.

„Краткосрочната икономическа перспектива за България отслабна. Пътят напред минава през продължаване на разумните финансови политики и увеличаване на финансовите буфери за подкрепа при евентуално влошаване на обстановката“, добавят от фонда.

България, която е най-бедната държава в Европейския съюз според брутния вътрешен продукт на глава от населението, издържа световната икономическа рецесия от 2009 г. без международна финансова помощ, подчертават от Bloomberg.

През третото тримесечие ръстът на годишна база бе 1,6% - най-ниският за последните 5 тримесечия, след като търсенето на изнасяните от нея стоки намаля при основните ѝ търговски партньори. 60% от износа на страната отива за ЕС.

„Финансовите политики се реализират по план“, посочват още от МВФ.

Очаква се България да се вмести в поставения като цел от правителството бюджетен дефицит от 2,5%, а от международната финансова институция оценяват заложения бюджетен дефицит от 1,3% за следващата година като „разумен“.

Инфлацията, приведена към стандартите на ЕС, ще остане под 3% догодина, а текущата сметка се очаква да постигне „малък излишък“ през тази година и да бъде балансирана през 2012 г., смятат експертите на МВФ.

България трябва да ускори дълго отлаганите реформи в публичния сектор, включващи системите в секторите администрация, здравеопазване, образование и пенсии, което ще помогне „да се поставят основите за по-силно и значимо възстановяване по отношение на ръста, създаването на работни места и приходите“, отбелязват от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
А на Дянков в бюджетите по колко са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още