IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на „Литекс Моторс“ вече е напълно оборудван

Производството ще стартира през февруари с три модела - Voleex C10, Steed 5 и Hoover H5, а до края на 2012 г. на поточната линия ще бъдат качени още два

10:11 | 12.12.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от завода край ловешкото село Баховица. <em>Снимка: Automedia.bg</em></p>

Част от завода край ловешкото село Баховица. Снимка: Automedia.bg

Новопостроеният автомобилен завод край Ловеч за първи път отвори врати за журналисти в събота. 

Посещението на Automedia.bg, част от медийната група на „Инвестор БГ“ АД, във фабриката на „Литекс Моторс“, където ще се произвеждат автомобили на китайската марка Great Wall беше предпремиерно, тъй като производството ще стартира официално през февруари 2012 година.

Заводът обаче е напълно оборудван - поточните линии са монтирани и тествани, а екипът е обучен и готов за работа. Халето е оборудвано с модерна поточна линия, където производственият процес се осъществява по японски модел на Toyota - TPS (Toyota Production System).

Първоначално фабриката ще работи с готови компоненти от Китай. От пристанището във Варна ще пристигат конструкциите на автомобилите, които ще се окомплектоват с всички необходими елементи във фабриката. За да се превърнат в готови за употреба, автомобилите ще преминават през 88 станции за производство и 7 за контрол на качеството.

Планът предвижда до две години да бъдат завършени и халетата за боядисване и точкови заварки. Предвижда се и използването на части, произведени от други български предприятия.

Въпреки че до откриването на завода има повече от два месеца, в халето всичко си е на мястото - от двете страни на поточната линия са прецизно подредени различните части, които ще се влагат в автомобилите.

Към момента в предприятието са произведени 10 тестови автомобила, които не са предназначени за пазара. Те са от моделите Voleex C10 и Steed 5, като изработката им представлява пробно производство, чиято цел е финално тестване и синхронизиране на оборудването и поточните линии, както и въвеждане на системата за качество на произвежданите автомобили.

Официалното производство ще стартира през февруари 2012 година с три модела - Voleex C10, Steed 5 и Hoover H5, а до края на 2012 година на поточната линия ще бъдат качени още два модела, единият от които ще бъде седанът със средни размери Voleex C30.

Моделите са сертифицирани във Великобритания и покриват норматива Евро 5, обясниха от „Литекс Моторс“.

Плановете предвиждат през 2012 година в завода да бъдат произведени около 2000 коли, които са предназначени предимно за вътрешния пазар и за страните от Балканския полуостров.

До 2014 година капацитетът на завода ще достигне производството на 50 000 автомобила, които ще се продават в цяла Европа. Ще се произвеждат и автомобили Great Wall с десен волан, които ще се изнасят за Великобритания.

Всичките пет модела, които ще се сглобяват в завода през 2012 година, ще могат да се оборудват с газова уредба с течна фаза Lpi (Liquid Propane Injection). Тя работи без изпарител и освен, че намалява разходите за гориво, увеличава динамичните характеристики на автомобила.

Вижте всички снимки от завода в Ловеч в галерията на Automedia.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
oskar
преди 12 години
Не съм много съгласен. Виждал съм колите и според мен качеството им е добро, да не говорим, че ако ги сравниш с други от техния клас, предлагат доста повече за цената си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
aldy
преди 12 години
Сега е време маймуняците да въведат много високи мита за старите автомобили, щото тия китайски имитации, че и произведени в опашкарска България, не могат да се намажат на малкото пръстче на коя да е европейска кола, пък ако ще и на 10 години да е. Да не говорим за добрите германски марки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
jikev
преди 12 години
ЖП линия няма!Лошото е , че и път (за промишлен транспорт) няма. Асфалтираха стария селски път,само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
дано не фалира БДЖ само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
hariton
преди 12 години
До фабриката дали има ЖП-връзка, щом частите ще идват в контейнери от Варна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още