IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Придобихме 1,44% от ЕВН Електроразпределение

Акциите, придобити от фондовете на ПОК Доверие са на цена под средната и очакваме печалба след търгово предложение, споделя изпълнителният директор на компанията

16:33 | 21.12.11 г. 11
<p>
	Даниела Петкова.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Даниела Петкова. Снимка: Личен архив

Днес започна и на практика приключи търгът за по 33% от ЕВН Електроразпределение и ЕВН Електроснабдяване. EVN AG вече обяви, че е окрупнило собствеността си в двете дружества до съответно 97,75% и 99,73%. Малки дялове от двете дружества (590 акции, или 0,38%, от ЕВН Електроразпределение и 333, или 0,18%, от ЕВН Електроснабдяване все още са държавни, като те ще бъдат предложени на аукцион утре сутринта).

Дали пенсионните фондове са участвали на днешният аукцион? Допитване на Investor.bg показа, че ПОК Доверие са участвали и част от офертите им са били класирани, заяви Даниела Петкова*, изпълнителен директор на дружеството.

- Г-жо Петкова, колко акции придобихте и от кое от двете дружества?

Придобихме 2 250 акции от ЕВН България Електроразпределение АД с две оферти за по 750 акции на цена от 1 570,07 лв. и две по 375 акции на цена от 1 590,07 лв. Средната ни цена е 1 576,74 лв., което е с 4% под средната цена за аукциона от 1 632,56 лв.

- Какъв дял придобихте?

Нашият дял е 1,44%, като след като мажоритарният собственик обяви, че вече притежава 97,75% и 0,38% останаха за утрешния аукцион, то в момента само 0,43% от акциите са извън мажоритаря, нас и държавата.

- Каква ще бъде стратегията ви за придобитите акции?

Очакваме търгово предложение от мажоритарният собственик, каквото той най-вероятно ще отправи доброволно, след като е придобил над 97% от акциите.

Търговата цена очакваме да е не по-ниска от максималната цена, платена от търговия предложител. Имайки предвид днешните сделки, вероятно максималната му цена е малко по-висока от средната за аукциона, но дори и търгово на средната цена на аукциона като резултат ще добави над сто хиляди лева по партидите на осигурените в пенсионните фондове, управлявани от ПОК „Доверие” АД.

* Даниела Петкова започва работа в ПОК Доверие през 1994 г. като главен счетоводител. Под нейно ръководство през 1997 г. счетоводният отдел прераства в диреция „Финанси и счетоводство”, която тя ръководи до избирането й за главен изпълнителен директор.

Преди да постъпи в ПОК Доверие, Даниела Петкова работи в областта на финансовите анализи, данъчните консултации и фирменото счетоводство като собственик и ръководител на консултантска фирма.


Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 0
Pa Pa
преди 12 години
Според мен много по-интересно щеше да е Петкова да бъде попитана, защо резултатите на УПФ след 9.5 години дейност наскоро разкрити от Бтв (репортаж от 14.12.2011) са толкова плачевни и обезпокоителни. Какъв е планът за излизане от безпрецедентната криза в УПФ като част от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Как ще се възвърне покупателната стойност на партидите на хората понастоящем обезценени с над 60%. Как УПФ ще изпълни мандата си за повече пенсия на единица вноска при положение, че партидите на хората са проядени от инфлация. Защо Петкова като мениджър на най-голямата пенсионна компания в продължение на 10 години е допуснала да се достигне до този катастрофален крах и не е предприемала решителни действия? Защо във всички държави, където има принуда над гражданите да участват в такива некачествени схеми държавата оттегля принудата, а само в България не? Далеч по-вълнуващи теми са това и въпроси, пред които Петкова трябва да бъде изправена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
И какво сега? Голямата работа... Кака Дани да се замисли какъв е смисълът пенсионен фонд да го играе като спекулант или дейтрейдър... за мен това е меко казано несериозно. В крайна сметка 'най-дългите' пари на БФБ са именно в ПФ, а те седнали да го играят играчори...вместо да се замислят да инвестират в нещо наистина стойностно. Качеството на управление на българските ПФ е под всякаква критика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
pehlivan
преди 12 години
Каква добре свършена работа, какъв играч бре???? На тая само служебния лексус купен с такси от парите на осигурените в Доверие струва 120 000 лева, а седнала да се хвали за 100 000 лева печалба дето не ги е спечелила още. Айде да си върне и парите от Ален Мак и тогава се обаждайте, защото май две години не може да си ги върне.....май говорим за над 7 милиона лева там, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 10
tnttt
преди 12 години
В изказването си е посочила, че очакват търгово не по задължение, а доброволно и май е права, защото е по-вероятно компанията да иска да се делистне в следващите няколко месеца - според мен най-късно до началото на следващата година когато трябва да си публикуват отчетите на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 17
кря кря
преди 12 години
Добре свършена работа. Ясно става защо Доверие тази година май са от малкото фондове с положителна доходност. Сега, ако успее да върне и откраднатите търговски марки на Ален Мак в България - Pa Pa, Каро и др. ще я призная за голям играч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 6
Pa Pa
преди 12 години
Не претендирам да познавам ЗППЦК, ама по диагонала като разлистих ми се струва, че пише, че ако акционер или група свързани акционери придобият над 90% имат ПРАВО, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ да отправят търгово. Ще ми е интересно някой по запознат да коментира. Че Петкова няма грам представа за какво говори е ясно от 10 000 метра....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
toto 2
преди 12 години
евала ,КАКО ,вече почна и да спекулира с чужди парици ,За нашите втори и трети пенсии се грижиш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Poncho
преди 12 години
Явно нейни са били идентичните, големи оферти през Капман и Булбанк. Иначе максималната платена цена от мажоритаря е над 2000 лв., но всичко е въпрос на тълкуване от "компетентните".Имала бол чужди пари - поиграла си. По интересн е въпроса лични дали е вкарала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
А мажоритарят длъжен ли е да отправи търгово предложение? Доколкото разбрах от предходните теми, не е. Означава ли това, че тези акции може да останат вечно ваши - без търгово, без възможност да ги продадете, защото не са ликвидни и без дивидент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Pa Pa
преди 12 години
Петкова, играли сте си на казино, спечелили сте. Ама колко струва на осигурените Прайм Пропърти АДСИЦ? И какво се оказа Редстоун, което струва толкова на осигурените? Айде ако ще правите раносметка, да слагаме всичко на масата, а? Колко прибрахте на осигурените от безумните си непазарни такси тази година, а Петкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още