IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска компания купува Мол София

Купувач е Degi Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds, а цена по сделката не се съобщава

15:54 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Германската инвестиционна компания Degi Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds m.b.H. (Degi) смята да придобие целия капитал на „М.О. София” АД, дружеството, което притежава и експлоатира търговско-разлекателния комплекс Mall of Sofia и офис кулата Sofia Tower. Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията, където е постъпило уведомление за предстояща сделка. Цена по транзакцията не се обявява. 
От „М.О. София” засега не дадоха повече информация по сделката, а източници от Degi не бяха непосредствено на разположение за коментар.

КЗК следва да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

От комисията казват, че се очаква „сделката да засегне пазара на отдаване на търговски площи под наем“.

Предистория

Това е поредната промяна в собствеността на Mall of Sofia, който бе открит през юни 2006 г. Първоначални инвеститори в него са израелските компании Aviv Group и Cinema City International (CCI). През август 2005 г. дял в проекта придоби GE Commercial Finance Real Estate. Месец преди отварянето на мола пък дял от 50% придоби ирландският фонд Quinlan Private.

Купувачът

Към момента Degi не осъществява дейност в страната, се посочва в съобщението на КЗК. Компанията обаче е добре позната в региона. В края на 2007 г. тя придоби за 110,5 млн. евро три инвестиционни проекта в Румъния от European Convergence Property Company (ECPC), който е собственик на Central Mall във Велико Търново.

Според класация от миналата година на PropertyEU за най-големите сделки в Европа, Degi се нарежда на 13-то място с общо 1,423 млрд. евро инвестиции. Тя е и най-големият продавач в Европа със сделки за продажбата на активи на стойност 4,303 млрд. евро през 2006 г.

По информация на компанията към момента тя управлява активи на стойност 6,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още