IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желязната руда поевтиня с 40% за три седмици

Цената на желязото се понижи до 60-65 долара за метричен тон спрямо последния връх от 112-115 долара за тон през август

11:16 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Желязната руда поевтиня с 40% за три седмици

Цената на желязната руда записа рекорден спад от 40% в рамките на последните три седмици, след като Китай, който е най-големият потребител на желязна руда в света, се въздържа от активни покупки през изминалия месец, за да може да изразходва съществуващите си масивни запаси.

Желязната руда, която се използва при производството на стомана, поевтиня до 60-65 долара за метричен тон през тази седмица, след като през третата седмица на август нейната цена се повиши до 112-115 долара за метричен тон, предаде Business Standard.

Стоманата в Китай е поевтиняла с 18% през последните пет седмици. В същото време търсенето на стомана в Югоизточна и Западна Азия е започнало да се увеличава. Това означава, че не е изключено покупките на желязна руда да нараснат в близко бъдеще и цената й да се повиши.

Днес стана ясно, че вносът на желязна руда в Китай се е понижил с цели 15% през август до 49,7 млн. метрични това. Запасите от 76,5 млн. метрични тона желязна руда може да се окажат недостатъчни за амбициозния план, който стоманената индустрия на страната си е поставила за 2009 г.

Според данните, събрани от Китайската асоциация на производителите на желязо и стомана и статистическото бюро, производството на стомана в страната е нараснало с 22% на месечна база до рекордните 50,7 млн. метрични тона през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още