IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром има и други възможности освен България за Южен поток

Румъния се интересува от участие в проекта, по думите на един от директорите на руската компания

12:35 | 12.12.09 г.
Газпром има и други възможности освен България за Южен поток

Газпром има и други възможности, ако България преосмисли участието си в проекта за газопровода „Южен поток”, е заявил в петък пред журналисти заместник-главният изпълнителен директор на руската компания Александър Медведев, цитиран от Ройтерс.

„Имаме и други опции, ако нещата не се получат с България. Румъния се интересува от участие в проекта”, е казал Медведев.

Същевременно след приключването на двудневните заседания на българо-руската междуправителствена икономическа комисия у нас вчера от изявленията на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко стана ясно, че започват практическите преговори между двете страни по реализацията на газопровода.

България подкрепя предложението на Русия за удвояване капацитета на Южен поток до 63 млрд. куб. м газ годишно, каза Трайков. Освен това страната ни ще подкрепи искането на Русия пред ЕС газопроводът да бъде обявен за проект с общоевропейско значение, какъвто е Набуко.

За да може реализацията на Южен поток да върви по-бързо, ще се върви едновременно към изготвяне на акционерно споразумение за съвместната компания между Българския енергиен холдинг и Газпром за реализацията на проекта на българска територия, а също така ще се работи по изготвяне на предпроектно проучване за икономическата изгода от проекта, което се очаква да бъде положително, стана ясно вчера.

Проектът предвижда пренос на руски газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още