IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

In Vino Veritas*

*Във виното е истината – за да се насладите пълноценно на качествата му, трябва да имате подходящото отношение

12:59 | 30.05.09 г.
In Vino Veritas*

Вино и храна
 
 
Слабо и леко вино е подходящо за аперитив – преди основното ядене, за ордьоври или за блок маса. Салата и леки мезета преди основното хранене предполагат отново леко бяло вино, основно с преобладаващи плодови аромати, които чудесно се съчетават с вкуса на салатата – подходящ избор са сортовете ризлинг, шардоне, шенин блан. Пенливо вино е добър избор за салата, стига тя да не е обилно подправена с оцет.
 
Основните ястия на базата на червено месо се консумират с червено вино. Риба и бяло месо са подходяща компания на бялото вино. Пикантните кухни като китайска, която е богата на подправки, турска, индийска или мексиканска предпочитат бялото вино, което не е толкова тежко и богато на танини. Ако изборът падне на червено вино, нека то да е леко мерло или пино ноар.
 
Синьо сирене и червено вино – това е класика. Кремообразните и по-тежки и мазни сирена вървят с шампанско и сухо бяло вино.
 
Италианската паста, пицата и тарталетите на пример си подхождат с леко червено вино. При всички случаи не бива да се забравя бутилката вода в допълнение на виното, каквото и да е то, защото колкото по-силно е, толкова по-усилено дехидратира организма и опасността от изсъхнала уста и леки болки в главата на следващия ден след консумация се усилва.
 
Десертите, както и плодовете, са подходяща компания за бяло вино с плодов аромат – такива са ризлинг, траминер, фронтинак или мускет.
 
Класическа и лека напитка за лятно парти на открито е болето. То може да се приготви както от бяло, така и от червено вино. В него се добавят големи парчета нарязана ябълка, цитрусови плодове или каквото е налично в сезона. Плодовете се поръсват със захари и се поливат с малко ликьор, след което се добавя виното. Може да се прибави и газирана напитка. Класическото боле е от бяло вино с едро нарязани парчета ябълки.
 
Консумация
 
 
При консумация на вино в заведение е добре жаждата да бъде утолена предварително, за да изпъкне вкусът и ароматът на виното. Червеното вино трябва да има стайна температура, а бялото да е добре охладено. Ако бутилката ви се стори топла, най-добре поръчайте допълнително лед за шампаниерата. Топлото вино придобива стипчив вкус и губи от аромата си.  
 
Чашите за бяло и червено вино са различни. Течността трябва да заема 1/3 от обема им, за да има място за разклащане на напитката; чашите са от тънко прозрачно стъкло и винаги се хващат за столчето, не за горната част. По-удължените и тесни чаши се използват при сервиране на шампанско и бяло вино и позволяват наблюдаване играта на мехурчета от пенливите вина. По-широките чаши са предназначени за червено вино, а голямото им гърло се налага от факта, че червените вина имат нужда от повече пространство и досег с въздуха, за да разкрият аромата и букета от вкусове. Разнообразието от винени чаши е наистина богато, някои изливат виното директно в средата на езика, други помагат течността да пада деликатно върху небцето.
 
Декантиране
 
Вероятно ви е направило впечатление, че някои вина се сервират декантирани, други в бутилки.  По-младите реколти се овкусяват  допълнително от досега си с кислород директно преди консумация. Старите червени вина по-скоро губят от аромата и вкусовите си качества, за това е по-разумно да бъдат поднасяни в бутилка.
 
А ето и един дегустационен тест, с който бихте могли да разберете дали рецепторите ви са достатъчно развити,  за да дегустирате вина и да разпознавате сортовете им.
За целта са ви нужни 6 гр. захарен сироп, 0,6 гр. лимонена киселина, 0,7 гр. готварска сол, 0,04 гр. кофеин на кристали. Правят се четири разтвора с един литър дестилирана вода. Отпива се от всеки, като целта е да се разпознае вкуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още