IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение за парите на земеделците може и да има до края на февруари

Земеделските производители излизат на протест с искане да си получат парите, както и обещания по-нисък акциз за горивата за земеделски нужди

16:30 | 14.02.13 г. 2
<p>
	В хазната няма средства за плащането на субсидиите на земеделците. Снимка: ЕК</p>

В хазната няма средства за плащането на субсидиите на земеделците. Снимка: ЕК

За 19 февруари е насрочена среща между премиера Бойко Борисов и представители на зърнопроизводителите в България, съобщи Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Премиерът е наредил да бъде изготвен план от Министерството на финансите за изплащането на субсидиите на стопаните. Проблемът с липсата на средства от бюджета обаче остава, коментира земеделският министър Мирослав Найденов.

Припомняме, че дни преди 31 януари, докогато беше договорено да се изплатят субсидиите за земеделските производители, стана ясно, че пари в хазната за тези плащания няма. Става въпрос за близо 1 млрд. лева. Обяснението на правителството е, че са се наложили плащания по т. нар. "дълг Велчев". Въпреки че субсидиите реално са от Европейския съюз (ЕС), плащането първо се извършва от националния бюджет, а след това в рамките на 45 дни средствата се възстановяват от Брюксел.

Зърнопроизводителите обясниха, че тези средства им трябват сега, защото започва периодът, когато се тори продукцията. Стопаните от няколко организации на земеделци обявиха, че ще проведат протест пред храм-паметника Александър Невски в София, а Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция обмисля дали също да не подкрепи протеста.

Исканията на земеделските производители не са свързани единствено със забавените плащания за единица площ. Те настояват и за решение на казуса с акциза за горивата. Брюксел преди няколко месеца одобри намаляването на акциза за горивата за земеделските производители. На този етап обаче това още не е влязло в законодателството на България, като обяснението е, че няма средства за изпълнението на мярката.

В същото време производителите в съседните държави се възползват от това облекчение и могат да предложат по-ниски цени за продукцията си.

Специално в зимния период българските производители трудно могат да се противопоставят на конкуренцията на своите колеги от Турция или Гърция например. Турските производители например в този момент не използват гориво за отопление на своите оранжерии и така цените на техните зеленчуци са значително по-ниски от българските.

Земеделските производители настояват още и за допълнителна подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. През 2012 година секторът бе подкрепен от няколко програми – националната за качествени плодове и зеленчуци, както със средства за борба с миниращия доматен молец. Правителството съфинансира и застрахователните премии на производителите, изпълнява се и програмата "Училищен плод", по линия на която училищата се снабдяват със свежи плодове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Странно - субсидираме ги, а те вдигат цените:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
И тези се наредиха на държавната ясла. Ако не могат да произвеждат без субсидии, да си търсят друг бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още