IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай подобри рекорда си за най-висока жилищна сграда в света

Книгата на рекордите Гинес потвърди, че Princess Tower, която е на 107 етажа и е висока 414 м, е изпреварила предишния шампион - The Torch

11:11 | 02.06.12 г.
<p>
	<em>The Princess Tower. Снимка: tameer.net</em></p>

The Princess Tower. Снимка: tameer.net

Дубай подобри собствения си рекорд за най-висока жилищна сграда в света. Доскоро това беше небостъргачът The Torch, който е висок 348 метра и има 86 етажа.

Книгата на рекордите Гинес обаче потвърди, че най-високата жилищна сграда в света вече е един от съседите на The Torch край яхтеното пристанище на Дубай - Princess Tower.

Небостъргачът е с височина 414 м и е на 107 етажа, 6 от които са под земята, пише онлайн изданието propertywire.com.

Сградата е с площ от над 3 475 кв. м. В нея има 743 луксозни апартамента с една, две, три или четири спални, с изглед към изкуствения остров Palm Jumeirah.

Президентът на строителната компания Tameer, чиято е сградата, Федерико Таубър посочва, че и фирмата му, и емирството са изключително горди със сградата и постижението.

„Гордост и за Tameer, и за Дубай е, че в момента емирството е дом на най-високата сграда в света и на най-високата жилищна сграда в света“, каза той.

„Ето това е случай, при който ако кажеш, че си на върха на света, това ще бъде напълно оправдано“, коментира Таубер.

Скоро обаче Дубай може да си има конкурент за титлата най-висока сграда в света.

Азербайджан обяви плановете си да изгради в столицата Баку Azerbaijan Tower с височина от 1 050 м. Ако проектът бъде осъществен, новата сграда ще изпревари Burj Khalifa в Дубай, която в момента държи първенството.

Вижте в галерията най-високата жилищна сграда в света

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още