IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигат нов квартал около IKEA в София

Проектът Sofia Ring Development се планира да бъде изграден напълно до 2019 г. и ще бъде най-големият в България със смесено предназначение

13:46 | 26.03.13 г. 2
<p>
	Около 5 хил. души ще живеят и работят в комплекса, когато той бъде завършен напълно. <em>Снимка: Sofia South Ring Mall</em></p>

Около 5 хил. души ще живеят и работят в комплекса, когато той бъде завършен напълно. Снимка: Sofia South Ring Mall

До 2019 г. се планира да бъде издигнат нов квартал в София, в полите на Витоша, около магазина на IKEA. Sofia Ring Development се планира да бъде най-големият проект със смесено предназначение в България със застроена площ от 400 хил. кв. м, съобщи Сотирис Янакудакис, търговски и лизинг директор на Sofia South Ring Mall ЕАД – дъщерно дружество на гръцките инвеститори в проекта Danaos Development и Fourlis.

Общата инвестиция в комплекса е в размер на над 300 млн. евро, като той ще бъде реализиран на три етапа. Първият включва магазина на IKEA, който беше открит през септември 2011 г., и Sofia Ring Mall, чието откриване се планира за март 2014 г., а не за втората половина на тази година, както инвеститорите съобщиха по-рано. Молът и IKEA са с обща брутна отдаваема площ от 100 хил. кв. м, като инвестицията в строителството им възлиза на общо 170 млн. евро (50 млн. евро за IKEA и 120 млн. евро за мола).

През втория етап от строителството на комплекса се предвижда изграждането на бизнес зона с обща площ 54 хил. кв. м, която ще включва освен офиси и спортни съоръжения, хотел и парк с езеро с площ 15 хил. кв. м. Паркът обаче се планира да бъде готов догодина за откриването на търговския център. Инвестицията за строителството на бизнес зоната е 54 млн. евро, като само паркът ще глътне около 15 млн. евро. Плановете са зелените площи в комплекса като цяло да заемат 30% от него.

Последната фаза на проекта ще бъде жилищната зона, като засега е планирано строителството на над 500 апартаменти и еднофамилни къщи. Възможно е обаче да има промяна при броя на жилищата, тъй като има по-голямо търсене на къщи, поясни Сотирис Янакудакис. Инвестицията в жилищната част на проекта се планира да възлезе на над 70 млн. евро, а общата й площ ще бъде 81 хил. кв. м.

Идеята на инвеститорите в комплекса е да позиционират търговските обекти в комплекса като регионални центрове за пазаруване заради лесния достъп до тях и от София, и от други населени места. Обмисля се и проект за собствени специални автобуси, които да превозват потенциалните клиенти на IKEA и търговския център до различните точки на София, коментира Янакудакис.

Според изчисленията на инвеститора около 5 хил. души ще живеят и работят в комплекса, когато той бъде завършен напълно.

Вижте в галерията как ще изглежда комплексът.

Тук можете да видите плановете за Sofia Ring Mall

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 38 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Като гледам до тук с какво закъснение се движат за 1/4 от проектното РЗП, значи или срока за издигане на новия квартал ще е дълбоко след Европейското 20-20, или както предполагам, най-вероятно изобщо да не завърши, поне в този си проектен вид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Хора с възможности да пазаруват в АКЕА в Америка няма. Дълги години пловдивска фирма мои приятели работиха за тях, правеха им част от мебелите. Когато се опитаха от ИКЕА да им вържат ръцете с кредити, с разни условия, ще работите само за нас и никой друг, как успяха да се измъкнат, незнам.ИКЕА е още един монопол, който ще унищожи и малко останалите малки магазини в тази сфера.Лъскав магазин с евтини стоки, това е АКЕА. Още един начин парите да изтичат директно навън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още