IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена: Истинският резултат за акционерите е цената на акциите, а не дивидентите

Политиката на дружеството в следващите години ще включва реализирането на инвестиционни програми без изплащане на дивиденти

17:24 | 28.06.17 г. 2
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Новият хотел Парадайз Блу,</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">&nbsp;Албена АД</em></em></p>

Снимка: Новият хотел Парадайз Блу, Албена АД

Акционерите на Албена АД ще забравят за дивидентите в следващите години, тъй като дружеството ще се фокусира върху инвестиции, резултатът от които ще бъде усетен в следващите 5 до 7 години. Това става ясно от протокола от провелото се на 25 юни общо събрание на акционерите, публикуван чрез БФБ - София.

Промяната в курса обаче не е приета без вълнения. Липсата на дивидент за акционерите от печалбата за 2016 г. е станала повод за противоречия и размяна на остри думи между акционери и ръководството на компанията по време на събранието.

От публикувания протокол от събрание става ясно, че решението да не бъде раздаден дивидент е провокирало несъгласието на някои от присъстващите. Темата е повдигната от представител на акционера Ивелина Грозева, която през 2016 г. бе освободена от ръководството на дружеството. Представителят е поставил въпросите как управлението на дружеството смята да развива Албена АД, кога неразумните разходи ще спрат, защо не се изплащат дивиденти и защо се разпродават качествени активи. 

„Истинският резултат за акционерите е покачването на цената на акциите от 45 лв. миналата година до 65 лв. към момента, а не се изразява в даването на дивидент“, коментира в отговор на поставените въпроси изпълнителният директор Красимир Станев. Той обясни, че водещото за ръководството на дружеството е не индивидуалната нужда от дивидент на отделния акционер, а спазването на политика, която като цяло да облагодетелства акционерите.

По думите му генерираните към момента средства се реинвестират в активи, които да увеличават приходите на оперативната дейност на дружеството. Затова инвестиционната програма на компанията за 2016 г. е за около 9 млн. лв. , а тази за 2017 г. е за повече от 50 млн. лв. „Инвестира се изцяло в нарастване на висококатегорийните обекти на Албена“, заявява Станев.

Той отбелязва още, че пред дружеството предстои нов период в политика на активно инвестиране в материалната база, като резултатите ще се усетят от акционерите в следващите 5 до 7 години.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Изпълнителният директор на дружеството уверява, че акционерите трябва да са спокойни, тъй като развитието на компанията в средносрочен и дългосрочен план е в правилна посока. По думите му политиката в следващите години ще включва реализирането на инвестиционни програми без изплащане на дивиденти.

Така печалбата за 2016 г. в размер на 15 886 318,50 лв. ще бъде отнесена по баланса на дружеството в неразпределена печалба.

За сравнение, дивидент бе разпределен през 2016 г. (0,45 лв. на акция), през 2014 г. (0,5 лв.), през 2013 г. (0,75 лв.), през 2012 г. (0,25 лв.), през 2011 г. (0,35 лв.), през 2010 г. (0,5 лв.) и 2007 г. (0,5 лв.).

От началото на годината акциите на Албена поскъпват с 5,78%, а за последните 12 месеца ръстът в цената е с близо 46% до 65 лв. Пазарната капитализация е 277,753 млн. лв.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
За дивиденти няма, но за заплати и бонуси има! Не вярвам на бивш комсомолски секретар и агент на ДС... Особено пък при такава инвестиционна програма, когато поръчките са изцяло в неговите ръце и далеч от контрола на миноритарните акционери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
vankata89
преди 6 години
Акционера не усеща нищо от цената на акцията докато не я продаде. Така че дивидентите са си важни неща. Тук имах една акция заради далаверата покрай другта албена която вече я продадох :). И без това дивидента тук е повече от смешен. В етф-а който следва софикс не съм инвестирал защотото не връща дивидентите на акционерите а ги реинвестира което не ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още