IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ между две поредни изборни недели

Победата на Тръмп не е решаващ фактор за тенденциите на БФБ, но рискът от "червени" дни при оставка на Борисов е значителен, коментират анализатори

08:14 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Без съмнение българските избори може да окажат по-голямо влияние на родния фондов пазар от американските, но колко голямо е то?

Отговорът на този въпрос Investor.bg потърси от мнението на анализатори - какво е влиянието на политическите процеси и в частност изборите върху капиталовите пазари.

По принцип влиянието на политиката върху пазарите не е голямо. „ Доказателство за това е и бързото възстановяване на световните пазари, което видяхме след първоначалния шок от победата на Тръмп“, коментира пред Investor.bg Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“, ЕЛАНА Трейдинг.

И все пак, доколкото българските акции са свързани основно с фундамента у нас, изборите в България са с далеч по-голямо влияние от тези в САЩ, смята анализаторът.

Той е категоричен, че победата на Тръмп не е решаващ фактор за тенденциите на БФБ и има минимален краткосрочен ефект, изразен основно в първия ден, по отношение на поведението на спекулантите.

Мнението му подкрепя и управителят на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК) Стоян Николов.

По думите му е естествено изборът на американски президент като Тръмп да окаже значимо влияние върху политическата несигурност и икономически мерки в световен мащаб. Ако, разбира се, бъдат приложени във вида им, в който кандидатът ги прокламираше по време на кампанията си.

Според него отражението върху България, респективно върху БФБ-София, ще има отложен ефект.

„Този феномен е обясним с обстоятелството, че присъствието на чужди инвеститори на родната борса, които реагират чувствително на международните процеси, намаля значително през последните 7-8 години и резките промени навън оказват или минимални въздействия у нас или имат отложено въздействие“, каза пред Investor.bg експертът.

Поради тези нюанси на българската борса според Николов много по-важни в краткосрочен план остават местните избори за президент и евентуалните сътресения около оставка на кабинета, предсрочни парламентарни избори и потенциалната опасност от политическа несигурност в следващата половин година.

Според Георгиев пазарът е дисконтирал в сравнително малка степен сценария с оставка на Борисов и той се подценява.

„При текущата ситуация на агресивен ръст през последния месец и половина почти без корекция и при отсъствие на нови инвестиции в ETF-a, рискът от червени дни на БФБ при оставка на Борисов е значителен“, смята анализаторът на Елана Трейдинг.

По негово мнение евентуалното разклащане на политическата ситуация вероятно ще има значителен негативен ефект в период от няколко дни/седмици. Въпреки това той определя сценария за дългосрочната позитивна тенденция на БФБ като основен.

Тук е моментът да се спрем върху това доколко зависимо е инвеститорското поведение от политическите събития в страната.

Поне според Георгиев дългосрочните инвеститори обикновено само наблюдават политическата ситуация, без тя да им влияе върху непосредственото поведение на пазара. Спекулантите са тези, които остават зависими от политическите събития.

Въпреки това Николов припомня, че инвеститорите и големите пари не обичат несигурността и ако имаме такъв неблагоприятен развой на събитията, то в голяма степен на вероятност можем да очакваме недобри времена за местния капиталов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още