IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ започва седмицата с вяла търговия*

Липсваха големи обеми сделки с акции, участващи в индекса SOFIX, коментира експерт

18:13 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ- София) се повишават в понеделник, въпреки че оборотът и броят сделки останаха на ниско равнище.

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX нарасна с 1,64% до 539,61 пункта. По-широкият BGBX40 се повиши с 1,12% до 102,55 пункта. Секторният BGREIT отчете ръст от 0,2% до 104,32 пункта, а равнопретегленият BGTR30 добави 0,75% до 425,51 пункта.

„Днес борсовите индекси се повишиха при относително вяла търговия. Сключиха се 178 сделки, като по-големи обороти имаше с облигациите на Елана холдинг АД, Елана финансов холдинг АД, Техноимпортекспорт АД и Недвижими имоти София“, коментира Петър Динев, анализатор в ИП „Реал Финанс“.

По думите му днес не са се осъществили големи обеми сделки с акции, участващи в индекса SOFIX. Общата им стойност е за само 68 хил. лева.

„Сключиха се единадесет сделки с БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF за общо 20 хил. дяла, като цената беше над индикативната НСА на един дял“, отбелязва анализаторът.

Най-много сделки в днешната сесия се сключиха с акциите на Албена АД. Според Динев дребни спекуланти са осребрили печалбите си от придобитата една акция при вливането на Албена инвест холдинг АД в дружеството. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Лидер по оборот сред най-ликвидните компании е Софарма с 22,8 хил. лв. Фармацевтичната компания е и най-печелившата за деня с ръст в цената на акциите от 2,4% до 2,81 лв.

На второ място по изтъргуван обем е Албена с 22 хил. лв., а на трета позиция се нарежда Монбат с 9,3 хил. лв. На четвърто и пето място са съответно Стара планина холд и Трейс Груп Холд със 7,7 хил. лв. и 7,4 хил. лв.

На второ място след Софарма по повишение в цената се нарежда Монбат, след като книжата на компанията поскъпнаха с 2%. Акциите на Агрия Груп Холдинг поскъпнаха с 0,9% до 11,20 лв, а книжата на Трейс добавиха към цената си 0,9% до 5,25 лв.

Най-губещото дружество за деня е Премиер Фонд АДСИЦ, което отчете спад в цената за брой от 2,9% до 1,02 лв. На второ място е Елана Агрокредит АД с понижение от 1,4% до 1,32 лв.

Книжата на ЧЕЗ Разпределение България АД поевтиняха с 0,3%, което нареди дружеството на трето място сред губещите в днешната сесия. 

* Текстът има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още