IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачев: Средният дивидент на БФБ ще бъде около 3% заради поскъпващите акции

В същото време инвеститорите в български акции очакват доходност от 5%

12:27 | 23.03.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средният дивидент на БФБ през тази година ще бъде около 3% за разлика от миналогодишните 4% - заради поскъпването на акциите. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, по време на онлайн семинара „Инвестиции в български акции: Резултати, перспективи и стратегии“, проведен на 21 март 2017 г.

„Ако миналата година инвеститорите търсеха доходност за спестяванията си между 5-10%, то тази година вече има разбиране за фактора ниски лихви, който ще остане решаващ за дълъг период. Сега наблюдавам при инвеститорите в български акции, че преобладаващите очаквания са за 5% доход“, обясни той.

Експертът посочи, че на борсата има нови капитали и за новите инвеститори основен фактор са дивидентите, а не толкова растящите компании. Спестителите търсят алтернатива на лихвите от депозити и рентата от имоти в лицето на дивидентите. Започнаха да влизат пари с дългосрочен хоризонт както във взаимните фондове, така и в акциите.

Има ли спекулативен балон заради бързо поскъпнали български акции ?

Цачев коментира и дали ръстовете на Българска фондова борса са спекулативен балон. „Не съм съгласен, че това е балонизиране, просто печалбите и появата на тенденцията за нови инвестиционни продукти като борсово търгувания фонд подкрепиха за по-дълго време един бичи пазар. Растежът може да забави темпове, но не представлява сериозен пазарен риск за инвестираните средства“, заяви той.

Инвестиционният консултант изрази мнение, че най-големият риск са международните пазари, като при външна корекция е възможно охлаждане на бързо поскъпналите акции и тук. „Не мога да кажа, че българските акции са евтини в момента, но макар заради бързото покачване на цените на някои български акции пазарът да изглежда прекупен, все още има ликвидни компании с коефициент цена на акция спрямо печалба на акция P/E около и под 10“, поясни той.

По думите му при евентуална кратка корекция е много вероятно бързо поскъпналите акции в последните месеци да бъдат първите със спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Grigorio
преди 7 години
А някой ще поиска ли отговорност на измамника Тави Петреску и 24 трейд ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
Не съм съгласен, че това е балонизиране, просто печалбите и появата на тенденцията за нови инвестиционни продукти като борсово търгувания фонд подкрепиха за по-дълго време един бичи пазар. Растежът може да забави темпове, но не представлява сериозен пазарен риск за инвестираните средства, заяви той.ще видим колко струва това мнение след 18 месеца. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
3% e твърде кежаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още