IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобализацията на БФБ се задълбочава

Шест нови компании от Сърбия и Словения влизат в индексите на SEE Link

19:30 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Глобализацията на родния ни пазар се задълбочава, както по отношение на новите дружества, влизащи в индексите на SEE Link, по които сме партньор, така и с придвижването на процеса по двойно листване на първия ETF на Експат Асет Мениджмънт.

Това каза управителят на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК) Стоян Николов в коментар на новината от деня за шест нови компании от Сърбия и Словения, които влизат в индексите на SEE Link. Така компаниите, които съставят SEE LinX и SEE LinX EWI, вече са 16, като по този начин регионалният пазар има по-голямо представителство.

В словенски медии изпълнителният директор на люблянската фондова борса Алеш Липавец коментира с позитивизъм новината за присъединяването към SeeLink. По думите му това ще увеличи прозрачността и ще опрости търговията. По негово мнение стъпката е от взаимен интерес, който ще възстанови местния капиталов пазар.

На нашата борса първия ден от търговията за тази седмица стартира с по-ниски обеми и отсъствие на новини. Оборотът на регулиран пазар възлезе на 629 хил. лв.

„Въпреки огромните и противоречиви флуктуации при някой дружества през изминалата седмица (ЧЕЗ Разпределение +16,6%; Софарма +6,5%; Булгартабак Холдинг -7,3%) всички индекси завършиха седмицата на положителна територия спрямо нивата от предходния петък“, коментира Николов.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
По думите му интерес в инвеститорите предизвика декемврийския бюлетинът на Адванс Терафонд АДСИЦ и в резултат бяха прехвърлени в 1 сделка над 150 хил. акции.

И в понеделник продължава възходящия тренд при някой акции, като най-чувствителен е при ЧЕЗ Разпределение (+4%); БФБ-София АД (+4,4%); Първа Инвестициона Банка АД (+3,23%) и др.


 

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още