IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губеща седмица за новите попълнения на SOFIX и печеливша за "бившите"

Акциите на Алкомет поевтиняха с над 5% през последните пет борсови сесии, Еврохолд отписа 3% от стойността си

19:56 | 24.03.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седмицата за новите компании в SOFIX приключи на червена територия, като и Алкомет, и Еврохолд записаха спадове в цената на акциите си през първата седмица в състава на SOFIX.

Акциите на Алкомет поевтиняха с над 5% през последните пет борсови сесии. Днес те поскъпват с 0,8% до 19,4 лв. Алкомет е и най-губещата компания за седмицата. Оборотът е 306 хил. лв.

За седмицата Еврохолд отписва 3% от цената на книжата си, като се нарежда на позицията на третата най-губеща компания от SOFIX. Въпреки това тя е лидер по оборот с 1,5 млн. лв. и по брой сделки – 204. Алкомет е с двойно по-малко сключени сделки. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Общо изтъргуваният обем за седмицата на БФБ възлезе на малко над 7 млн. лв., като общо бяха сключени 1633 сделки.

Какво се случи с компаниите, които изпаднаха от индекса?

Индустриален холдинг България днес е на червено със спад в цената от 0,2%, но за седмицата бележи ръст от 3,5%. Седмичният оборот на компанията възлиза на 135 хил. лв.

В последният ден от седмицата Трейс Груп е лидер по ръст – над 7%. За седмицата покачването в цената на книжата е с цели 10%. Оборотът от близо 84 хил. лв.

Индексите на БФБ – София се движеха в тесни граници, като SOFIX приключи малко под 640 пункта в петък, след като нарасна с 0,04%. За седмицата основният индекс прибави 0,73% към стойността си.

Дневният ръст при по-широкият BGREIT е с 0,18% до 125,72 пункта. Секторният BGREIT се понижи с 0,01% до 108,11 пункта, а равнопретегленият BGTR30 нарасна с 0,24% до 506,02 пункта.

Сред корпоративните новини се отличи Първа инвестиционна банка, която за втори път през тази година изпревари Софарма и стана най-скъпата компания на борсата. В петък пазарната капитализация на банката е в размер на 542,19 млн. лв. срещу 512,6 млн. лв. за фармацевтичната компания.

Днес банката проведе среща с акционери, на която представи финансовите си резултати. На срещата е имало въпроси относно привличането на стратегически партньор за ПИБ. Но ръководството на банката обяви, че ще дискутира темата на следващата среща.

В петък акциите се понижават, но за седмицата поскъпват с над 12%, което превърна в банката в най-печелившата компания през последните пет търговски сесии. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В същото време акциите на Сирна груп холдинг записаха по-скромен ръст от 0,6% в петък, след като компанията обяви, че актуализира стретегията си и залага на три основни стълба до 2022 г - облака, когнитивните бизнес технологии и обработката на огромни количества данни.

От холдинга обясниха, че не предефинират своята стратегия, а единствено се фокусират върху прилагането на знанието и усилията в конкретни индустриални сектори.

Във фокуса на инвеститорите винаги са новините за дивидентната политика на компаниите. Сред дружествата, които редовно се "отплащат" на акционерите си е Стара планина, която тази седмица предложи ръст на дивидента при някои дружества и спад при други.

Важно е да се отбележи, че това ще са рекордни 20-ти поредни дивиденти за Стара планина холд АД, М+С Хидравлик АД и Хидравлични елементи и системи АД за всяка от годините от 1997 г. досега. При Елхим-Искра дивидент е разпределян от 2001 г. досега, без 2004 г., което общо прави 14 разпределяния. При Българска-роза АД досега са разпределени общо 10 дивидента, включително през 1997 г., за 2000 г. до 2006 г., и за 2014 до 2015 г. включително.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
При Еврохолда инсаидерите вече продадоха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
olimpiec
преди 7 години
Бивши,колко да са бивши до наесен ще са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още