IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпитите пред КФН за брокер и инвестиционен консултант ще са през януари

Документи за допускане до изпит могат да се подават от 21 октомври до 11 ноември

13:14 | 14.10.16 г.
Изпитите пред КФН за брокер и инвестиционен консултант ще са през януари

Комисията за финансов надзор (КФН) определи датите и прие ред за провеждане на изпити за придобиване на право за извършване на дейност като брокер или инвестиционен консултант. Изпитите ще се проведат съответно на 19 януари 2017 г. и 20 януари 2017 г.

Комисията прие тематични конспекти за изпитите за придобиване на право за извършване на дейност като брокер и като инвестиционен консултант.

Документите за допускане до изпит могат да се подават от 21 октомври до 11 ноември 2016 г. В заявлението задължително се посочва адрес на електронна поща, на който да бъдат изпращани съобщения по откритото производство за признаване на придобита квалификация.

В едномесечен срок КФН се произнася по заявленията за допускане до съответния изпит.

При установени непълноти и несъответствия в документите, приложени към заявление за допускане до изпит, заместник – председателят, ръководещ управление „Надзор на инвситционната дейност“, изпраща съобщение за констатираните непълноти и несъотвествия в 14-дневен срок от получаване на заявлението. 

Срокът за произнасяне на КФН спира да тече от датата на изпращане на съобщение до заявителя до датата, на която са получени изисканите документи и информация. Заявителите се уведомяват писмено за взетото от КФН решение в 7-дневен срок.

Списъкът с допуснатите до изпитите кандидати се поставя на определеното за целта място в сградата на КФН, а именно на таблото, намиращо се на партерния етаж в сградата на КФН, гр. София, ул. „Будапеща” № 16, както и на електронната страница на КФН.

Изпитите за придобиване на право за извършване на дейност като брокер, съответно като инвестиционен консултант, се провеждат от изпитни комисии в състав, определен с решение на КФН.

Изпитът се състои в отговарянето на тестови въпроси и решаването на задачи, съобразени с конспектите. Всички тестови въпроси и задачи ще са от „закрит” тип.

Освен самостоятелни въпроси и задачи на кандидатите ще се предоставят и кратки казуси (максимум до 1 страница), които ще включват няколко въпроси и/ или задачи, свързани помежду си.

Срещу всеки въпрос ще са посочени определен брой отговори, съответно резултати, от които само един е верен. Кандидатът отбелязва само един от възможните отговори. Относителният дял на тестовите въпроси ще бъде минимум 60% от общия брой задачи, а на задачите максимално 40%.

Изпитите ще се проведат на две сесии в рамките на обявения за изпита ден, като продължителността им е както следва: за брокер – по два часа и петнадесет минути, и съответно за инвестиционен консултант – по три часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още