IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН забрани на ЧЕЗ Електро да гласува точките от дневния ред на събранието си

Причината е, че на акционерите не е предоставена минимално изискуемата информация за икономическата изгода от предложените сделки

19:35 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за финансов надзор (КФН) забрани на „ЧЕЗ Електро България" АД да гласува точките в дневния ред на насроченото за утре извънредно общо събрание на акционерите, става ясно от съобщение на дружеството на сайта на БФБ - София. 

Събранието е насрочено за 23 март 2017 г. с 12 точки в дневния ред. Акционерите трябваше да гласуват за овластяване на управителния съвет да сключи договори за предоставяне на услуги в областта на информационните и телекомуникационните технологии, за услуги по обслужване на клиенти, финансово-счетоводни услуги, правни услуги и други.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
След въпрос на Investor. bg Комисията обясни какви са мотивите за решението й.

„КФН е установила пропуски в прилагането на Закона за публично предлагане на ценни книжа, поради което е наложила принудителната административна мярка“, заявиха от КФН. 

По-конкретно на акционерите не е предоставена минимално изискуемата информация за икономическата изгода от предложените сделки, в резултат на които за публичното дружество ще възникнат задължения към свързани лица.

От КФН посочват, че въпросната информация е представена общо, не дава конкретизирана представа за съответните сделки и не представя количествени финансови показатели на акционерите. По този начин акционерите не разполагат с целия обем необходими данни, за да вземат информирано решение, тъй като са лишени от информация от съществено значение.

Освен това, според комисията, е установено некоректно представяне на фактическата обстановка като в „натрупването” са включени сделки, които подлежат на отделно овластяване от общото събрание на акционерите.

От началото на годината акциите на Чез Електро България поскъпват с 8,59%, а през последната една годината цената на акциите й нараства с 207,14%. Пазарната капитализация е 107,5 млн. лв. 

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още