IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният бизнес на Еврохолд расте силно през първото полугодие

Компанията запазва очаквaнията си консолидираните приходи за 2017 г. да надхвърлят 1,4 млрд. лв.

09:52 | 01.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основният бизнес на Еврохолд България бележи силен ръст през първото полугодие на 2017 г. след значително повишаване на приходите и оперативните печалби и на трите стратегически бизнес линии на холдинга - застраховане, продажба на автомобили и лизинг, показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София АД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

През периода януари-юни Еврохолд България увеличава консолидираните си оперативни приходи с 26% на годишна база до над 647 млн. лв. Основен принос има застрахователният подхолдинг в групата - „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ), чийто премиен приход нараства с 32% на годишна база до 540 млн. лв. Всички дъщерни застрахователни дружества на ЕИГ, опериращи в България, Румъния, Македония и Украйна, повишават приходите си от застрахователни премии.

Реализираната от ЕИГ консолидирана оперативна печалба за полугодието е в размер на 30,4 млн. лв. 

Другите два подхолдинга, обединяващи автомобилния и лизинговия бизнес - „Авто Юнион“ АД и „Евролийз Груп“ ЕАД, също повишават продажбите си с двуцифрени темпове и реализират ръст на оперативната си печалба.

Консолидирани резултати на Еврохолд през първото полугодие

За първите шест месеца на годината „Авто Юнион“ е продал 2358 автомобила, което е над 24% ръст спрямо същия период на предходната година и надхвърля средния за българския пазар ръст на продажбите на нови автомобили за периода (19% за второто тримесечие на 2017 г. по данни на Съюза на вносителите на автомобили в България).    

Оперативната и нетната печалба на холдинга през януари-юни 2017 г. намаляват съответно до 17,3 и 3,9 млн. лв. Причината за спада е, че през същия период на 2016 г. компанията майка генерира приход от продажба на акции в размер на близо 16 млн. лв.

„Тенденцията на стабилен ръст на приходите и печалбите на трите основни бизнес линии на холдинга от първото тримесечие продължи и през второто. Предвижданията ни са това да се запази и през следващото полугодие с оглед добрите икономически перспективи пред региона, което от своя страна ще резултира и в повишаване на рентабилността на компанията. Запазваме очакванията си консолидираните приходи на „Еврохолд“ за 2017 г. да надхвърлят 1,4 млрд. лв.", коментира Кирил Бошов, председател на УС на компанията.

През 2016 г. консолидираните оперативни приходи на холдинга преминаха 1 млрд. лв. за първи път в историята и компанията излезе на 6,9 млн. лв. консолидирана печалба. 

От началото на годината акциите на Еврохолд поскъпват с близо 93%, а през последната една година ръстът в цената е с 81,56% при пазарна капитализация от 203,295 млн. лв. 

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още