IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-кратката седмица на БФБ приключи с голяма сделка и ръст на индексите

Булгартабак, чиито акции скочиха с 23% вчера, днес е втора по размер на загубата на борсата

18:36 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Празничната и по-кратка седмица за Българската фондова борса (БФБ - София) приключва с преобладаващ ръст на индексите, като секторният BGREIT се оказа единственият на червена територия.

Основният индекс SOFIX прибави 0,18% към стойността си, а по-широкият BGBX40 нарасна с 0,31% до 129,33 пункта. Равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,33% до 514,23 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 993,5 хил. лв. след 272 сделки. Печелившите компании бяха повече от губещите, като акциите на 23 компании поскъпнаха, а на други 15 понижиха цената на книжата си. При осем нямаше промяна в цената.

Най-печелившата компания за деня е Корадо България АД с ръст на цената от 10,5% до 7,35 лв. На второ място е Проучване и добив на нефт и газ АД с покачване от 6,5% до 7,40 лв., а трета е Доверие Обединен Холдинг АД с повишение от 3,7% до 2,18 лв.

Най-губещото дружество е Северкооп Гъмза Холдинг АД с понижение на цената на акциите от 19,4% до 0,70 лв.

След като вчера отчете рязък скок в цената, днес Булгартабак холдинг не успя да запази повишението и се нареди като второто по размер на загубата по време на сесията. Акциите на производителя на цигари поевтиняха с 4,6% до 43 лв.

От кратко съобщение на сайта на регулатора стана ясно, че British American Tobacco (BAT) е внесло своето уведомление за намерението си да купи водещите марки на „Булгартабак“ в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Регулаторът трябва да оцени как ще се отрази обединението върху конкуренцията в тези пазарни сегменти.

Вчера базираната в Лондон компания обяви, че ще купи водещите брандове на българския тютюнев холдинг - Victory, Eva Slim и GD, за сумата от 100 млн. евро. Ако сделката бъде одобрена, това ще бъде една от най-големите за годината. Покупката обаче значително ще увеличи пазарния дял на BAT на пазара на тютюневи изделия у нас – от сегашните 12% до 40%.

Очакванията на компанията са до средата на тази година проверката на регулатора да приключи.

Сред по-интересните компании тази седмица се открои и Стара планина, която обяви, че е придобила дялови участия в три нови предприятия с намерение да инвестира в модернизацията и развитието на предприятията. Днес акциите на компанията записаха лек ръст в цената с 0,14% до 8 лв.

Вниманието отново привлече Първа инвестиционна банка, която е и най-печелившата компания през седмицата. Акциите ѝ поскъпнаха с 14,87% до 5,5 лв. За трети път тази година банката изпревари Софарма по пазарна капитализация, а в началото на седмицата публикува и своя одитиран годишен отчет за 2016 г.

Сред печелившите компании тази седмица се нареждат още Еврохолд България с повишение в цената от 8,41% до 0,95 лв. и Стара планина с ръст от 3,11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още