IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спиди ще опита да набере близо 20,5 млн. лв. чрез увеличение на капитала с 20%

Куриерската компания ще използва приходите за придобиването на румънската Дайнамик Парсъл Дистрибюшън и на Геопост България

16:53 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спиди ще опита да набере близо 20,5 млн. лв. чрез увеличение на капитала с 20%

Капиталът на Спиди АД 

Свързани компании:

 да бъде увеличен с 20% от 4 446 600 на 5 335 920 лв. чрез издаване на 889 320 обикновени поименни безналични акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 23 лв., е гласувал днес Съветът на директорите на куриерската компания, съобщи тя чрез БФБ.

Увеличението ще се извърши при условията на публично предлагане на новоемитираните акции след публикуване на потвърден от Комисията за финансов надзор (КФН) проспект. То ще се счита за успешно, ако бъдат записани поне 711 456 (80%) от предложените акции.

При 100% записване компанията ще набере 20,454 млн. лв., а при 80% - 16,363 млн. лв.

Увеличението на капитала ще се извърши чрез издаване на права. Право да участват в увеличението ще имат лицата, придобили акции най-късно 7 дни след датата на обнародване на съобщението за публичното предлагане.

Срещу всяка съществуваща акция към края на посочения период се издава едно право, като 5 права дават възможност за записване на една нова акция. 

Настоящите акционери придобиват правата безплатно, а всички желаещи инвеститори могат да закупят права чрез сделка на основния пазар на БФБ (в сегмента за права) или на последващия аукцион за неупражнените права, ако такъв се състои.

Инвестиционният посредник по увеличението на капитала е Елана Трейдинг АД, а банката, която ще обслужва увеличението и в която ще бъде открита набирателна сметка за внасяне на емисионната стойност на записаните акции е УниКредит Булбанк АД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Набраният чрез подписката капитал ще се използва от Спиди за плащане на придобиването на 100% от капитала на Дайнамик Парсъл Дистрибюшън СА (Румъния) и 100% от капитала на Геопост България ООД.

Двете компании са дъщерни на френската ГеоПост СА и турската Геопост Юртичи Карго Сервизи АС и оперират както на румънския, така и на българския пазар на куриерски услуги.

От своя страна ГеоПост е част от френската Ла пост груп (La Poste Group) и развива международния куриерски бизнес на групата. Компанията оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4,39 млрд. евро през 2013 г.

Необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 млн. лв. Пълното финансиране ще бъде осигурено чрез увеличението на капитала на Спиди и привличането на дългосрочен инвестиционен заем.

Същевременно сделката ще даде възможност на ГеоПост да придобие първоначално до 25% от капитала на Спиди като стратегически инвеститор. Френското дружество се сдобива и с опция за увеличаване на дела си до значително мажоритарно участие в Спиди АД. Това може да се случи най-рано през 2020 г. 

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още