IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с правата за увеличение на капитала на Спарки Елтос започва от 24 юли

Процедурата ще продължи до 4 август, а на 15 август ще се проведе аукционът за неизползваните права

17:32 | 13.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговията с правата за участие в увеличението на капитала на Спарки Елтос започва на 24 юли, съобщи Бфб – София. Процедурата ще продължи до 4 август, а на 15 август 2017г. ще се проведе аукционът за неизползваните права.

На 20 февруари 2017 г. Управителният съвет на Спарки Елтос АД гласува за тройно увеличение на капитала от сегашните 16,7 млн. акции до 50,2 млн. акции с издаването на нови до 33,5 млн. акции. Всяка ще е с номинална и емисионна стойност 1 лв. и увеличението ще е успешно, ако бъдат записани поне 22,5 млн. акции. Като посредник по увеличението е посочен ИП Евро-финанс АД.

Срещу всяко едно право могат да бъдат записани 2 нови акции, като при получаване на число относно броя на записваните акции, което не е цяло, се закръгля към по малкото число.

Крайната дата за записване на акции от увеличението е 30 август 2017 г.

Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 7 дни след датата на обнародване на съобщението, т.е. акционери към 20.07.2017 г. /четвъртък/. Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят има право да участва в увеличението на капитала, е 18 юли 2017 г. /вторник/. 

Мажоритарен акционер на дружеството е „Спарки Груп“ АД, холдингово дружество, което към 3 февруари 2017 г. притежава контролно участие от 69,46% от всички акции на "Спарки Елтос" АД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Спарки Елтос“ АД е с предмет на дейност: научно-приложна, проектоконструкторска, търговска, посредническа, представителна и производствена дейност в областта на електроинструменти и двигатели за електронни инструменти, специални инструменти и колектори.

Повишаване на ефективността на производството и рентабилността на продажбите

Спарки Елтос вярва, че извършените задълбчени пазарни проучвания и произвеждането на продукцията си съобразно специфичните потребности на определения пазар са в основата на успешните продажби в над 70 страни. Това многообразие на пазарите позволява по-висока оптимизация, а от там и ефективност на производството.

В отговор на постоянно увеличаващите се производствени разходи, в това число цени на материали, електричество, горива и транспорт, дружеството предприема мерки за оптимизация на производството с акцент върху по-рентабилните професионални електроинструменти, включително и акумулаторните професионални електроинструменти с литиево-йонни батерии.

С тази стратегия дружеството вярва, че ще успее да поддържа в относително непроменени граници себестойността на изделията и увеличаване обема на продажбите да подобрява рентабилността в абсолютни измерения.

Разширяване на продуктовата гама

В отговор на непрекъснато променящите се нужди на пазара и увеличаващата се конкуренция основна цел в маркетинвоговата стратегия на Спарки Елтос е разработването и внедряването на нови продукти в кратки срокове.
Дружеството възнамерява да насочи инвестициите си към ново оборудване, което ще увеличи производителността на труда и замени част от остарялото оборудване с нови по-производителни машини с цифрово-програмно управление и по-ниска консумация на електрическа енергия.

От началото на годината акциите на Спарки Елтос поскъпват с 21,84%, а през последната една годината цената на книжата се понижава с 32,40%. Пазарната капитализация е 8,87 млн. лв. 

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още