IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златни пясъци очаква силен сезон през 2017 г. с повишен интерес от Близкия изток

Прогнозите са за висока заетост и сравнително дълъг активен летен сезон през тази година

19:42 | 29.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предстоящият сезон е маркиран от последиците от усложнената политическа обстановка в различните точки на света, на чиито фон България се възприема като спокойно място за почивка. Прогнозите са за много добър сезон през 2017 г. Такава оценка дава ръководството на дружеството в своя годишен доклад за дейността през 2016 г. , разпространен чрез БФБ – София.

Дружеството в процеса на договаряне на пазарите за новия сезон е направило преоценка на разпределението на контингентите, вземайки под внимание общата икономическа и политическа конюнктура. Компанията обяви, че ще продължи да развива инициираните през миналата година партньорства главно на пазар Близък изток.

От Златни пясъци очакват висока заетост и сравнително дълъг активен летен сезон през тази година.

Дружеството отчита повишен интерес от страна на европейските туристи, особено от Германия. Регистриран е изключително висок ръст на раните записвания, което се дължи на първо място на увеличения дял договорени контингенти, включително на нови партньори и на промененото туристическо търсене поради политическата конюнктура. Запазва се изключително големият интерес към рани записвания от страна на български туристи, като има голямо търсене на българския пазар, включително и от постоянни клиенти.

През последните три години се регистрира голям спад на почивките от пазарите на Общността на независимите държави (ОНД) и Украйна, поради политически причини и последвалите икономически проблеми за тези пазари.

Компанията отчита още, че туристическото търсене в Русия изцяло зависи от курса на рублата към еврото. През февруари рублата укрепна, като специалистите квалифицират тази ситуация като най-благоприятната за осъществяване на ранни записвания от години насам.
„Това се отрази позитивно на продажбите и през март наблюдаваме лека динамика в хода на резервациите от Русия. Ако общата икономическа ситуация в Русия продължи да се стабилизира, ще очакваме ръст на руските туристи. Записванията ще зависят до голяма степен от политическите решения“, коментират от дружеството.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Златни пясъци очаква и леко завишаване на средния престой на турист – от порядъка на 8-10 дневен.

Очаква се запазване на нивото от 2016 г. на пазара на прибалтийските републики Латвия, Литва, Естония. Постъпилите към момента резервации на румънски туристи за сезона, с изключение на великденския период, запазва миналогодишното ниво. „Ходът на раните записвания е добър. Очакваме леко завишаване на средния престой на турист, зачестяват резервациите за 7-дневни, 10-дневни и 14-дневни престои. На този пазар очакванията ни са за запазване на резултатите от изминалия сезон 2016 г.“, се отчита в доклада.

Златни пясъци регистрира през сезон 2016 г. ръст на продажбите на двата хотела, собственост на дружеството. Запазва се положителната динамика в броя на реализираните нощувки, като се отчита ръст в броя им с около 15% в сравнение с 2015 г. Броят на обслужените туристи е  9% по-голям, а средният престой на хората в хотелите е бил 5,7 дни.

От обслужените организирани туристи по договорите на „Златни пясъци“ с туроператори най-голям пазарен дял отчитат туристите от България. След тях се нареждат туристите от Германия, Израел, Румъния и Иран, следвани от Чехия и Русия.

Приходите от туристически услуги за 2016 г. са в размер на 8,1 млн. лв., като нарастват с 23% спрямо 2015 г.

Акциите на Златни пясъци поскъпват с 56,3% от началото на година и със 197% през последните 12 месеца. Пазарната капитализация е 19,286 млн. лв. 

Свързани компании:

Златни пясъци АД(ZLP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още