IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от българите са планирали почивка през лятото

Средната сума, която ще похарчат за ваканция, е 1260 лв., отчита проучване

10:33 | 29.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

80% от българите са планирали почивка за лятото. Предпочитаната дестинация за сънародниците ни е Гърция – 39%, следват я Турция – 17%, Италия – 14%, и Испания – 11%. Това показва проучване на Профи кредит, проведено в Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4000 души възраст между 18 и 65 години.

„Българите обичат също така обаче да прекарват ваканцията си и в собствената си страна и две трети предпочитат местните плажове и планини,“ коментира Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружеството в Европа.

Основният транспорт, използван от сънародниците ни за почивка, е автомобилът (80%), 20% предпочитат автобус, а 16% - самолет. Половината от почиващите българи предпочитат да отсядат в хотел, а 40% - в апартамент под наем. Любителите на каравани и палатки са 16%. Някои комбинират различни места за настаняване и затова процентът е повече от сто. 

87% от поляците планират да отидат във ваканция, за която ще похарчат равностойността на средно 1800 лв., а сумата, която ще отделят най-голяма част от тях е 1350 лв. Близо половината от тези, които ще почиват, ще останат в страната, а 54% ще предпочетат да отдъхват в чужбина, като най-популярната дестинация за поляците е Испания.

Гърция (12%) и Хърватия (10%) също са популярни дестинации сред поляците. Те предпочитат да пътуват за ваканцията си с кола (60%) и ще похарчат най-голяма сума в сравнение с анкетираните от другите три страни. В апартамент или ваканционна къща ще отседнат 41% от тях.

Всеки четвърти чех няма да има лятна ваканция, а една трета от словаците ще останат вкъщи. Тези, които ще пътуват, ще предпочетат в най-голяма степен Хърватия.

Най-малко средства за почивката си ще похарчат българите – 1260 лв.

Всеки втори българин е готов да осигури средствата за ваканцията си със заем, това важи и за поляците. Чехите и словаците са по-предпазливи и едва четвърт от тях биха взели пари на кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още