IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейностите за удължаване на живота на V блок в Козлодуй свършват до края на 2016 г.

Програмата беше обсъдена по време на заседание на българо-руската Междуправителствена комисия

17:32 | 16.09.16 г.
<p>
	Снимка: <em>АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Предвидените дейности за удължаване на експлоатацията на V блок на АЕЦ „Козлодуй“ трябва да приключат до края на годината. Това очаква енергийният министър Теменужка Петкова.

До момента по програмата вече са изпълнени 87% от предвидените мероприятия, каза още тя, цитирана от пресцентъра на икономическото министерство. Удължаването на живота на V и VI блок в ядрената централа са приоритет за правителството. 

След приключване на предвидените дейности ръководството на АЕЦ "Козлодуй" трябва да подаде искане до Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която да се произнесе дали блоковете могат да продължат да работят. 

Теменужка Петкова участва в работна среща на съпредседателите на Междуправителствената комисия между България и Русия. Разговорите се провеждат във Варна. От българска страна в разговорите участва и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска – първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов.

По време на разговорите са коментирани теми от взаимен интерес в областта на енергетиката, автомобилостроенето, корабостроенето, селското стопанство и образованието.

По време на експертните разговори бе отбелязано и развитието на  сътрудничеството между „Булгартрансгаз“ и „Газпром“, включително и по отношение на споразумението за обратен виртуален пренос на природен газ на българо-гръцката граница за потребителите на територията на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още