IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концентрацията на токсични елементи в рибата от Черно море намалява

Съдържанието на арсен, желязо, цинк, живак и други елементи в морските риби обаче е по-високо от това в сладководните, сочи проучване

10:46 | 24.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общата концентрация на токсични химични елементи в черноморските и сладководни риби намалява и е под максимално допустимите граници, определени в ЕС. За това съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се от резултати от проучване.

Наблюденията са извършени през последните 12 месеца във водите на Черно море, река Дунав, крайбрежните езера - Варненско и Бургаско, както и язовир „Мандра“.

Проектът е финансиран със средства от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за периода 2009-2014 година. Целта е да бъдат изследвани различни видове морски и сладководни организми като биоиндикатори за химическо замърсяване на водните площи.

За проучването са подбрани местни видове риби, разпространени в големи популации, които имат най-голямо значение за хората -черноморските кефал, кая, трицона, сафрид, чернокоп, хамсия и заргана, както и сладководните - каракуда, платика, бабушка, шаран, таранка, сом, скобар, морунаж и бяла риба.

Изследвани са също и черноморски миди. Анализ на всички резултати показва, че консумацията на черноморски риби не представлява риск за човешкото здраве, подчертават учените.

По проекта е било анализирано съдържанието на елементите арсен, кадмий, хром, мед, желязо, манган, никел, олово, цинк и живак. Резултатите за токсични елементи показват по-високо съдържание в пробите черноморски риби в сравнение със сладководните от река Дунав и крайбрежните езера.

Съдържанието на токсичните елементи в изследваните миди е по-високо от това за рибите.

За всички видове обаче учените са категорични, че получените резултати са под максимално допустимите граници, определени в ЕС. Хлорорганичните замърсители в рибите и мидите също сочат стойности под максимално допустимите за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още