IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на туризма очаква силен летен сезон с ръст до 10%

Прогнозите са за ръст от 2-5% при нощувките на българи по Черноморието, каза Николина Ангелкова

12:15 | 05.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на туризма очаква много силен летен сезон. Ръстът при чуждестранните туристи ще е между 7% и 10% за лятото, каза Николина Ангелкова пред БНТ. Най-голям ръст се очаква да отбележат гостите от Германия, Чехия и Полша. Прогнозите означават и по-големи приходи в сектора, посочи тя.

Към момента наблюдаваме 15-29% ръст през големите туроператори, с които работим. Наблюдаваме голям ръст и на туристи от Чехия и Полша. Миналата година тези пазари също имаха бум, отбеляза министърът.

Между 5 и 10 процента е ръстът на полетите от летищата във Варна и Бургас, което е също показател за нарастващия туристопоток. 

Очаква се ръст от 2-5% при нощувките на българи по Черноморието.

Реализираме различни инициативи и кампании за промотиране на вътрешния туризъм, благодарение на които се очакват повече родни туристи по Черноморието, каза Ангелкова за развитието на вътрешния туризъм. Миналата година имаше над 5 млн. нощувки на българи на нашето Черноморие и се надяваме сега постиженията да са по-високи, допълни тя.

Според министъра на туризма на годишна база броят на българите, които ходят на почивка в Гърция, е равен на броя на гърците, които идват в България.

Активният сезон започна много добре и за международните посещения и очакваме той да нахвърли резултатите от миналата година, каза министърът.

Министърът повтори плановете на ведомството да превърне България в целогодишна туристическа дестинация.

Туристическите ни атракции придобиват все по-голяма популярност. Искаме да подпомогнем туроператорите в популяризирането на България. Анализите ни показват лек ръст в обектите на културно-историческите маршрути, посочи тя.

Министерството стартира осем културно-исторически дестинации, които да подпомагат работата на туроператорите в популяризирането на страната. Ангелкова посочи, че според направените анализи има ръст в рамките на 10 до 40% в посещаемостта на обектите, включени в културно-историческите маршрути. Стартирахме специална инициатива за 52 легенди за България и сега предстои да направим клип за тях, каза още тя. 

В момента по Черноморието се извършват проверки за нарушения, като досега не е констатирано нищо фрапиращо. Според Ангелкова телефонът, отворен за сигнали, засега функционира добре.

Министърът заяви още, че предстои да се групират плажовете в четири групи, всяка от които да има отделна концесионна политика и това да намали цената на чадъри и шезлонги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Тази министърка се е влюбила в цифрата 10 % и вече годни наред я съобщава пред медиите Тази година повишението на туристите и приходите ще бъде по -вече от 10 % Целия свят се е наточил за туризъм и постоянното цитиране на тази цифра ме навежда на мисълта че в България няма надеждна система за отчитане броя на туристите и приходите от тях Просто механично се съобщава някакъв ръст и тои винаги е 10 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още