IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неохраняемите плажове във Варненско ще имат спасители

Хотелите на първа линия в Балчик вече ще работят целогодишно

16:17 | 11.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Областният управител на Варна Тодор Йотов подготвя водно-спасителната дейност на обявените за неохраняеми плажове в региона. Това стана ясно от срещата на министъра на туризма Стела Балтова с областния управител, съобщават от Министерството на транспорта.

Тодор Йотов обясни, че вече са получили предложения от самите общини за плажовете, които е важно да бъдат обезопасени през предстоящия летен сезон.

„За мен е първостепенна задача да има повече охраняеми плажове с цел гарантиране на сигурността на туристите“, посочи министър Балтова. Целта на министерството е да има възможно най-малък брой плажове, които да останат отговорност на държавата.

Областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април 2017 г. трябва да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водно-спасителна дейност през летния сезон на неохраняемите морски плажове.

В момента действащите договори за наеми на плажове са 66 по цялото Черноморие.

За морски плажове „Устие на река Велека“, „Мечата дупка“, „Балчик – централен“, „Несебър – изток“, „Обзор – мотела“, „Свети Влас – изток“ и „Сахара 2“ има избран изпълнител, но има и висящи съдебни спорове.

За „Офицерски-запад“ и „Несебър- изток“ са проведени втори процедури, но няма избрани изпълнители. Предстои наново да бъдат пуснати.

Търгът за „Нов плаж Балчик“ е прекратен поради процедурни нарушения и вече е обявен наново. Вече има избран изпълнител.

Обявени са търгове за наем на 7 плажа с предстоящи дати за провеждането им през април и май: „Кранево – централен“, „Къмпинг – Юг“, „Свети Влас – Болницата“, „Росенец – север“, „Малък плаж Лозенец“, „Къмпинг Делфин“ и „Варна – централен“.

С оглед успешното протичане на предстоящия летния сезон за 2017 година и предвид необходимостта от обезпечаване на морските плажове със задължителни дейности с цел осигуряване на безопасни условия за ползването им до края на седмицата се подготвя стартирането на още 5 тръжни процедури за морски плажове „Панорама“, „Атанасовска коса“, „Кабакум – централен“, „Фичоза“ и „Крапец – север“, уточняват от министерството.

До края на април ще бъде готова интерактивната карта на плажовете в България. На нея ще фигурират и цените на шезлонгите и чадърите.  

От туристическото министерство съобщават и че хотелите и ресторантите на първа линия в Балчик вече работят целогодишно. Това стана ясно от среща на министъра на туризма Стела Балтова с кмета на община Балчик Николай Ангелов. 

Според него по този начин хотелиерите и ресторантьорите си запазват персонала целогодишно. Изградените голф игрища покрай Балчик привличат чужденци дори извън активния сезон. Започват да идват от април и продължават до октомври. От началото на този месец са започнали да пристигат любители на този спорт предимно от Великобритания и скандинавските страни, посочи кметът.

С увеличаването на полетите през цялата година директно до Варна от цяла Европа ще нарасне интересът на голф туристите, очаква Ангелов.

Министър Балтова заяви, че като цяло се увеличават краткосрочните пътувания през цялата година. Тази тенденция се наблюдава в повечето региони на България, но това се вижда и в международен план.

Николай Ангелов очаква ръст от 5% на чуждите туристи за територията на община Балчик за предстоящия летен сезон.

В общината се очаква да бъдат открити два нови петзвездни хотела за новия летен сезон. Единият „Paradise Blu“ ще бъде в Албена, а вторият „Тerma Eco“ в Кранево. Във втория ще има закрита ледена пързалка.

През 2016 г. паметникът на културата Двореца Балчик е посрещнал около 200 хиляди туристи, предимно българи, руснаци, румънци.

Община Балчик бе отличена миналата седмица с награда за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм. Призът е от 14-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“, които се проведе във Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още