IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверката на Офицерския плаж във Варна не констатира нарушения

Строителните дейности на плажа са в съответствие със законовите изисквания, заключават инспекторите

10:06 | 09.03.17 г.
Проверката на Офицерския плаж във Варна не констатира нарушения

Проверката на варненския плаж "Офицерски-изток", разпоредена спешно от министъра на туризма Стела Балтова във връзка със сигнали за строителство на неговата територия, приключи без констатирани нарушения.

Инспекцията е инициирана след сигнал на медийна група „Черно море“ и е извършена съвместно от представители на областната управа във Варна, община Варна и Министерството на туризма в присъствието на наемателя на плажа „Теменуга 2014“ ЕООД и медии, съобщават от туристическото министерство.

Инспекцията е установила, че на плажа има строителни дейности, но те са в съответствие със законовите изисквания и схемата за преместваеми обекти, съгласувана с Министерството на туризма и одобрена от общината. Констатираните бетонови елементи са основа не за масивен, а за преместваем обект, установили са проверяващите.

След проверката е съставен констативен протокол, че няма нарушения нито на законите, нито на договора и не следва да се състави акт.

От Министерството на туризма уточняват, че съгласно договора наемателят има право да постави преместваеми обекти и съоръжения, в това число може да осигури допълнителна търговска площ около заведенията за бързо хранене след разрешение от главния архитект на общината и въз основа на одобрена от министъра на туризма специализирана схема на преместваемите обекти и съоръжения, в това число допълнителна търговска площ.

За морски плаж „Офицерски–изток“ има одобрена от министъра на туризма на 22.07.2016 г. схема за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, в това число допълнителна търговска площ, отговаряща на всички нормативни изисквания.

Разрешението за поставяне върху територията на морския плаж се издава от главния архитект еднократно за срока на наема и е валидно до изтичане срока на наема или до промяна на схемата и одобряването й по реда на Закона за устройство на територията.

Съгласно Закона за устройство на територията, който касае поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, както и тяхното премахване, правомощия има кметът на общината. Относно разрешенията за поставяне на преместваеми обекти е компетентен главният архитект на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още