IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рибари се събраха на протест във Варна*

От края на миналата година расте напрежението между сектора и Агенцията по рибарство

14:15 | 05.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ели Маринова, агенция &quot;Черно море&quot;</em></p>

Снимка: Ели Маринова, агенция "Черно море"

Рибари от Варна, Каварна и Балчик изкараха над 30 кораба на протест във Варненския залив, съобщи агенция „Черно море“. Двучасовото шествие бе в знак на протест срещу политиката на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

От декември миналата година расте напрежението между сектора и Агенцията. Към рибарите от цялото Черноморие редовно се отправят открити заплахи от страна на ИАРА, твърди Емил Милев от Сдружение "Черноморски изгрев“. 

Повод за днешния протест е грешно според рибарите тълкувание на министерска заповед за вида риба, която е разрешено да се лови. Секторът настоява за оставката на ръководството на ИАРА. 

Редовно се пишат актове без смисъл, грешно се тълкуват заповеди и нормативни актове. Години наред работим по един и същ начин и изведнъж се оказва, че сме бракониери и престъпници, казват рибарите, които се оплакват от „репресии и неправомерни глоби“ от страна на служители на Агенцията. 

Това бе третият рибарски протест срещу действията на агенцията, уточни БНР. Пред националното радио Емил Милев обвини Агенцията в "тежка некомпетентност" и поиска отстраняване на служители. 

През декември директорът на ИАРА Валентин Вълков изпрати писмо до медиите, в което обяви,че през последните няколко седмици в страната се провежда организирана кампания срещу работата на ИАРА.

По повод обвиненията в репресивни действия той казва: „Считам, че обвинението в репресия, отправено към държавен орган, е твърде безотговорно и по всяка вероятност е продиктувано от други интереси. Конкретният повод за обвинението в „репресия”  е за установени нарушения по Закона за рибарство и аквакултури при проверка на два риболовни кораба, осъществяващи риболовна дейност“.

„Ако имат доказателства, нека рибарите да ги представят“ – така коментира днес пред БНР обвиненията на рибарите Галин Николов, заместник-изпълнителен директор на ИАРА.

„Имаме ли доказателства, докаже ли се, че наши служители са превишили правата си или по някакъв начин са накърнили достойнството на агенцията и са попречили на работата на рибарите, те ще бъдат наказани“, заяви той.

*Новината е допълнена в 15.49 ч.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още