IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Велико Търново ще развива две религиозни сгради като туристически обекти

Община Варна ще стопанисва Аспаруховия парк в града

17:40 | 15.05.12 г.
Община Велико Търново ще развива две религиозни сгради като туристически обекти

Община Велико Търново ще управлява за срок от 10 години построената през 1230 г. църква „Св. 40 мъченици” и Мавзолея-костница в града, решиха министрите на днешното си заседание.

Двете религиозни сгради са част от т. нар. Велика лавра във Велико Търново, която до момента се управлява от Министерството на културата, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Паметниците на културата ще станат един от основните туристически обекти в града. Местните власти ще могат да кандидатстват и за финансиране по европейските програми, за да ремонтират и поддържат старините.

В края на миналата година Министерският съвет даде Античния театър в Пловдив на местната община. В началото на тази година пък общините Ботевград, Ямбол, Севлиево, Костенец и Кърджали получиха археологически културни ценности с национално значение, които ще бъдат развивани като местни туристически атракции.

Античната крепост край Тутракан също наскоро беше прехвърлена на местните власти. Общината във Враца пък получи сградата на историческия музей в града.

Днес министрите решиха също така общината във Велико Търново да получи и правото на собственост върху бившето помощно възпитателно училище – интернат в с. Габровци. Планира се базата да се използва за изграждането на център за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства и с умствена изостаналост. Финансиране за проекта ще се търси по европейските програми.

Кабинетът реши още Община Варна да стопанисва Аспаруховия парк в града. Местното ръководство разполага с адекватен финансов ресурс за пълноценното му управление и има инвестиционни намерения, свързани с Плана за регулация и застрояване, посочват от пресцентъра на Министерския съвет.

Община Варна планира две устройствени зони, в които да обособи парковото пространство, археологическите обекти в зелената зона, да изгради атракциони, детски комплекс и други.

За срок от пет години община Бургас получи безвъзмездно за управление имоти - публична държавна собственост в кв. „Сарафово” в града. Терените попадат в обхвата на рибарското пристанище.

Общинската управа ще кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” за реализирането на проект за реконструкция и модернизация на пристанището.

Правителството също така даде право на „Български пощи” ЕАД да продаде три имота – поща в с. Сандрово, община Русе, както и три помещения в административната сграда в имота, автоматичната интерпоща в пешеходната връзка на НДК и три помещения и сутерен в едноетажна сграда в с. Бели Осъм, община Троян.

Имотите са изгубили първоначалното си предназначение и функции, а поради липсата на финансово обезпечение за поддръжката им се амортизират и разрушават, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

Продажбите ще се извършат по цени, определени от независим оценител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още