IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет общини ще управляват важни археологически обекти

Местните власти са готови с проекти за реставрация на културните ценности и развитието им като туристически атракции

12:46 | 11.01.12 г.
<p>
	Община Кърджали ще стопанисва двореца-светилище, част от археологическия комплекс &quot;Перперикон&quot;. Снимка: <a href="http://www.perperikon.bg/" target="_blank"><strong>perperikon.bg</strong></a></p>

Община Кърджали ще стопанисва двореца-светилище, част от археологическия комплекс "Перперикон". Снимка: perperikon.bg

Общините Ботевград, Ямбол, Севлиево, Костенец и Кърджали ще управляват археологически културни ценности с национално значение, след като на днешното си заседание министрите решиха да им предоставят за безвъзмездно управление имоти - публична държавна собственост, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В управление на Община Ботевград преминава крепостта Боженишки Урвич, намираща се в землището на с. Боженица. Община Ямбол получава археологическия резерват "Тракийски и античен град Кабиле", археологическата база и сградите, построени в резервата. Община Севлиево ще стопанисва имоти в местността "Калето", където е разкрита античната и средновековна крепост "Хоталич". Местната управа в Костенец получи правото на управление на късноантичната крепост при прохода "Траянови врата". Община Кърджали ще стопанисва част от археологическия комплекс "Перперикон" - крепостната стена, южното и северното предградия, двореца-светилище и скалния проход.

Общините ще кандидатстват за финансиране по схемата за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" по оперативната програма "Регионално развитие", за да подобрят състоянието на обектите и да се опитат да ги развият като туристически атракции.

Местните власти вече са изработили конкретни проекти за реставрацията на античните обекти.

С друго решение Министерският съвет отне от областната управа в Плевен имот от две сгради с обща площ 107 кв. м в землището на с. Бохот. Той беше предоставен безвъзмездно за изграждането на скаутски лагер.

Правителството реши още да предостави безвъзмездно за управление част от имот - публична държавна собственост, на Министерството на образованието, младежта и науката и на Българския институт по метрология. До момента 7-етажната административна сграда на столичния бул. "Д-р Г. М. Димитров" 52б е използвана от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Образователното ведомство получава помещения на седмия етаж, а институтът ще ползва останалите етажи, както част от сутерена и от седмия етаж.

Регионалното звено в Смолян на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури получи безвъзмездно за управление офис на четвъртия етаж в административната сграда в града. До момента той е бил стопанисван от областния управител на Смолян.

Агенцията по заетостта пък ще ползва помещения на втория, третия и четвъртия етажи в административната сграда в столицата. Офисите са необходими за нуждите на регионалната служба по заетостта в София, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Министрите освен това гласуваха "Холдинг БДЖ" ЕАД да продаде на свои дългогодишни служители два апартамента в София. Площта на жилищата е съответно 65 кв. м. и 51 кв. м. Продажбата ще се извърши по цени, определени от независим оценител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още