IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Gold Fields скочиха до най-високите си стойности от 16 години насам

Компанията съобщи, че подобренията в мината ѝ South Deep са намалили разходите ѝ

20:51 | 19.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на Gold Fields Ltd., южноафриканската миннодобивна компания с дейност от Перу до Австралия, достигнаха до най-високите си стойности за последните 16 години, след като подобренията в мината ѝ South Deep са намалили разходите ѝ, съобщава Bloomberg.

Капиталовите изходящи потоци в South Deep, чиито доставки отчитат сериозни закъснения, са се понижили с 26% до 20 млн. долара през третото тримесечие. Производството на мината в същото време се е увеличило с 42%, заяви базираната в Йоханесбург компания в четвъртък.

Проектът, закупен за 3 млрд. долара през 2006 г., е на път да излезе на нулата до края на 2016 г., заяви главният изпълнителен директор Ник Холанд. Цялостните общи разходи вероятно ще бъдат около 1035 долара на унция годишно спрямо прогнозата за 1055 долара на унция от 20 август, заяви Gold Fields.

„Отчита се драматично подобрение в South Deep”, казва Ричард Харт, базиран в Йоханесбург анализатор в Arqaam Capital. „Колкото повече се повишава производство, толкова повече ще се отразява то на оценката на хората за компанията“.

South Deep, най-голямата златна мина в света след Grasberg в Индонезия, е ключов актив на Gold Fields, се посочва в сайта на компанията, въпреки забавените за почти десетилетие доставки, инцидентите и загубата на пари. Мината формира около 75% от резервите на Gold Fields.

„Очакваме около 50% подобрение на производството през втората половина половина спрямо първата“, казва Холанд. „Екипът, ръководен от Нико Мюлер, започва да намира решения на много проблеми, така че очакваме четвъртото тримесечие да бъде много по-добро от третото“, каза той, говорейки за управителя на мината.

Нетната печалба за акционерите възлиза на 18 млн. долара през третото тримесечие, което с над 50% повече от предишните три месеца. Всички общи разходи са се понижили с 8% до 948 долара на унция, а производството е нараснало с 4% до 557 000 унции.

Акциите на компанията поскъпнаха с 29% до 39,98 ранда (2,83 долара) на борсата в Йоханесбург, което е най-високата им стойност от септември 1999 г. насам.

Gold Fields намалява разходите си и изплаща дълга си, за да се справи с цената на златото, която достигна до 5-годишен минимум от 1064,55 долара за тройунция в сряда, което с 43% под пика ѝ от юни 2011 г.

Заради ниската цена на златото Gold Fields заяви, че дейността ѝ в мината Даманг, Гана, „изпитва трудности в настоящата среда“ и компанията обмисля или рекапитализирането ѝ, за да спечели достъп до по-скъпа руда, или да я подложи на подобрения. Холанд отхвърля като идея продажба на мината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още