IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в услугите във Великобритания расте по-бързо от очакваното

Компаниите повишават цените с най-бърз темп от над 8 години

15:12 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в сектора на услугите във Великобритания расте по-бързо от очакваното през март, а компаниите повишават цените с най-бърз темп от над 8 години, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit се повишава от 53,3 пункта през февруари до 55 пункта през март, което е далеч над прогнозите за 53,4 пункта.

След публикуването да данните британският паунд поскъпна спрямо долара и към 13:50 часа българско време се търгува с 0,31% ръст до 1,2479 долара.

Проучването показва по-силен ръст в новия бизнес, макар че назначенията се забавят.

По-рано други проучвания на Markit показаха, че и ръстът на бизнес активността и в промишлеността, и в строителството, се забавя през март. Според експертите трите изследвания заедно сочат, че ръстът на БВП във Великобритания през третото тримесечие ще е 0,4%, което би било най-слабото темпо от една година насам.

Някои компании в сектора на услугите казват, че несигурността около Brexit забавя инвестициите, но пък добрите вътрешни и глобални икономически условия подкрепят продажбите и мениджърите като цяло са оптимисти за предстоящата година.

Все пак експертите от Markit предупреждават, че секторът на услугите съобщава за силен натиск за повишение на разходите заради слабата лира. Освен това компаниите отчитат най-резкия ръст на цените при продажба от 2008 г. насам.

Някои фирми казват, че свитите маржове и нарастващите разходи за труд означават, че персоналът, който е напуснал, не се заменя с нов. Така темпът на назначения е най-слабият от август.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още