IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар потъна до 4-годишен минимум

Спадът дойде, след като представител на централната банка изтъкна ползите от по-ниския обменен курс

18:31 | 25.11.14 г.
Австралийският долар потъна до 4-годишен минимум

Австралийският долар се срина до 4-годишно дъно спрямо щатски си съименник, след като представител на властите в Канбера изтъкна ползите от евентуалния спад на обменник курс на валутата.

Паричното средство губи ч на сто от покупателната си сила до 0,8530 щатски долара.

По думите на заместник гуверньора на Австралийската централна банка Филип Лоу по-слабият курс на "Австралиеца" би стимулират местната експортно ориентирана икономика. Речта си той направи по време на годишната вечеря на австралийските бизнес икономисти, предава MarketWatch.

Коментарите на Лоу изпратиха сигнал, че централната банка може да намали основния си лихвен процент, който остава 2,5 на сто в последните 16 месеца, ако икономическите перспективи пред страната не се подобрят. Това обаче противоречи на настроенията, изразени от страна на централната банка в протокола от срещата на 4 ноември, когато институцията посочи, че процентът със сигурност ще бъде запазен.

"Това, което е важно сега, е фактът, че Австралийската централна банка е много по-гъвкава по въпроса за лихвените проценти, отколкото пазарът вярва", каза Борис Шлосберг, управляващ директор на валутните стратегии на BK Asset Management. "В момента пазарът е убеден, че централната банка няма да предприема ходове", каза още той.

Натиск за поевтиняването на "Австралиеца" оказаха и последните данни за икономиката на САЩ. Тя се ускори повече от очакваното през третото тримесечие, след като потребителите изхарчиха повече средства за стоки според последните данни на Министерството на търговията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се повиши с годишен темп от 3,9% през трите месеца до края на септември, надхвърляйки очаквания за забавяне до 3,3%. Първоначалната оценка показа ръст от 3,5%, след като в предходното тримесечие икономиката нарасна с 4,6%.

По този начин след рязкото забавяне през първото тримесечие вследствие на необичайно студеното време икономиката на САЩ постигна най-доброто си полугодие от 2003 г. насам. Едно от проявленията може да се открие в решението на Федералния резерв на САЩ да сложи през миналия месец край на програмата си за количествени улеснения.

Според Шлосберг ако австралиецът спадне под 85 американски цента, волатилността при двойката вероятно ще се засили още.

Междувременно австралийската валута губи позиции и спрямо единната европейска валута, поевтинявайки с 1,29 на сто до 1,4628 за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още