IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays: Китайският юан ще поевтинее с 8% в следващите две години

Заради слабостите на Китай проблеми ще изпитат редица световни валути, за които банката промени прогнозите си

16:10 | 22.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не се подвеждайте по стабилността на юана тази седмица – неговото поевтиняване може би далеч не е приключило, пише MarketWatch.

Анализаторите на Barclays очакват юанът, познат още и като ренминби, да се обезцени с около 8% спрямо долара в следващите две години. Освен това експертите на британската банка прогнозират, че китайската валута ще повлече със себе си голяма част от световните валути.

Това означава още проблеми за акциите и валутите на развиващите се пазари, които пострадаха, след като на 11 август Централната банка на Китай реши да девалвира юана.

Поради тази причина Barclays ревизира доста от оценките си за редица валутни курсове.

Според Barclays натискът ще бъде най-силен за другите азиатски валути, като валутите на Тайван, Корея и Малайзия са сред най-уязвимите, след като отслабващият глобален икономически ръст изплаши инвеститорите.

Японската йена е едно видимо изключение. Анализаторите ревизират прогнозите си само леко, защото Централната банка на Япония няма много възможности за допълнително облекчаване на паричната политика, докато силния ръст на работните заплати ще стимулира инфлацията.

Валутите на страни износители, измежду които австралийският долар, новозеландският долар, южноафриканският ранд, най-вероятно ще поевтинеят със 7-8% спрямо долара до средата на 2016 г.

Но заради ролята на Китай като основен двигател на глобалния растеж, валутните стратези на Barclays ревизират прогнозите си за европейските валути. Според тях слабостите при юана могат да накарат най-големите централни банки в света да преосмислят бъдещия курс на своята парична политика.

„Нещо повече – ако Федералният резерв на САЩ е разединен заради рисковете, произтичащи от Китай, е много по-вероятно други водещи централни банки да отложат затягането на курса на паричната политика или да преминат към по-експанзионистичен курс“, гласят прогнозите на Barclays.

Курсът на юана остана без промяна тази седмица, което накара някои валутни анализатори да спекулират с факта, че Пекин отново го поддържа, въпреки че властите обещаха, че пазарните сили ще играят по-голяма роля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още