IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Франция е достигнала рекордно високо ниво

По време на управлението на президента Франсоа Оланд броят на французите без работа се е увеличил с 650 хил. до 3,59 млн. души

18:00 | 25.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Търсещи работа в Националната агенция по заетостта (Pole Emploi) в Ница. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Търсещи работа в Националната агенция по заетостта (Pole Emploi) в Ница. Снимка: Ройтерс 

Безработицата във Франция отново се е повишила значително и достига нов рекорд. В края на февруари в страната е имало 3,59 млн. души без работа, съобщава Министерството на труда в Париж. Това е ръст от 38 400 безработни в сравнение с предходния месец.

Данните са нов удар по президент Франсоа Оланд, който при поемането на управлението обяви именно свиването на безработицата за свой основен приоритет. 



От встъпването му в длъжност през 2012 г. броят на безработните се е увеличил с почти 650 хил. души. След лек спад през януари тази година безработицата през февруари отново нараства. В сравнение с предходния месец тя се увеличава с 1,1 на сто,  а на годишна база ръстът е от 2,5%.

Министерството на труда на Франция не изчислява безработицата в процентно изражение от икономически активните лица. Според френската статистическа служба нивото на безработицата в страната достига 10 на сто.

Новата статистика се публикува в деня, в който кабинетът прие оспорвана реформа на трудовото законодателство. Оланд и неговият премиер Манюел Валс се надяват чрез смекчаване на 35-часовата работна седмица да се съживи пазарът на труда.

Проектът се сблъсква с опозицията от профсъюзите, студентски и младежки организации, както и от страна на лявото крило на управляващата социалистическа партия.

Добри новини за правителството междувременно идват по отношение на държавния бюджет. Според публикувани днес данни на статистическата служба дефицитът за миналата година е 3,5% от БВП, под очакваните 3,8%. Дефицитът обаче още е над тавана на ЕС от три процента. Париж очаква да изпълни тази цел през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още