IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика забавя ръста си, но темпът остава над очакванията

Експанзията в размер на 0,5% на тримесечна база е над средната прогноза за 0,3% повишение

13:00 | 27.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика расте с по-бърз темп от очакваното през третото тримесечие, като секторът на услугите сам осигурява издръжливостта срещу негативните последици от Brexit, съобщава Bloomberg.

Експанзията в размер на 0,5% на тримесечна база е над средната прогноза за 0,3% повишение в анкетата на Bloomberg. Секторът на услугите расте с 0,8 на сто и компенсира спадовете в строителството и промишлеността.

Докладът за БВП покрива периода от юли до септември, тоест непосредствено след референдума, на който мнозинството британци решиха страната им да напусне Европейския съюз. Резултатът от гласуването доведе до политически хаос, рязко поевтиняване на валутата и първото понижение на лихвения процент от седем години.

“Има малко доказателства за ясно изразен ефект непосредствено след вота”, казва Джо Грайс, главен икономист в Националната статистическа служба. По думите му ръстът на икономиката тази година следва темп, сходен на този през 2015 г. 

Експанзията е по-бавна в сравнение с 0,7-процентовата през второто тримесечие, но на практика бележи 15-то поредно тримесечие растеж. Само трима от общо 50 анкетирани икономисти са прогнозирали коректно темпа. Всички останали са очаквали по-ниска стойност. Английската централна банка (АЦБ), която миналия месец ревизира нагоре прогнозите си, очакваше 0,3% ръст.

„Смятаме, че тази стойност е достатъчно силна, за да убеди АЦБ да се въздържи от облекчаване на паричната политика следващата седмица. Няма нужда от паника“, казва Алан Кларк, икономист в Scotiabank в Лондон.

Все пак икономистите очакват да отнеме повече време, докато ефектите от Brexit се проявят в икономиката. Анкетираните експерти смятат, че британският БВП ще се разшири с 1% следващата година, което е наполовина по-малко от прогнозния темп тази година.

Данните на националната статистика илюстрират дисбаланса в модела на растеж, като услугите добавят 0,6 процентни пункта към ръста на БВП. От друга страна, промишлеността и строителството натежават.

Финансовият сектор има голям дял в услугите и бъдещето му може да е изложено на риск заради Brexit.

“Основите на британската икономика са стабилни”, каза финансовият министър Филип Хамънд след публикуването на данните. „Икономиката ще трябва да се приспособи към новите отношения с ЕС, но ние сме добре позиционирани, за да се справим с предизвикателствата“, посочи още той.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още