IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно са се понижили с най-бързия си темп от 5 години

През декември продаденият обем на стоките е намалял с 1,9% на месечна база

12:55 | 20.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британските продажби на дребно са се понижили с най-бързия си темп от почти пет години през декември, след като потребителите са купували по-малко от всичко – от стоки за домакинството до дрехи и храна, съобщава Bloomberg.

Обемът на стоките, продаван във физически магазини и онлайн, се е понижил с 1,9% спрямо ноември, заяви Националната статистическа служба в петък. Това е най-големият спад от април 2012 г. и е много по-висок от очаквания от икономистите 0,1%. Продажбите без автомобилните горива са се понижили с 2%.

Спадът може да се обясни с няколко причини, включително повишаване на цените и намаляване на покупките от потребителите, след като са се възползвали от намаленията около Черния петък през предишния месец, казват от статистическата служба. Четвъртото тримесечие като цяло отчита ръст на продажбите от 1,2%, което означава, че секторът е допринесъл с 0,1 процентен пункт за брутния вътрешен продукт.

Потребителите до момента избягваха удари от вота за Brexit, но сега са изправени пред натиск заради бързо ускоряващата се инфлация. Цените на стоките на дребно, продадени през декември и измерени от дефлатора, са се увеличили с 0,9% на годишна база – най-големия ръст от три години. Без горивата те са се повишили с 0,1%, което е първото им увеличение от 2014 г.

Продажбите на стоки за домакинството са се понижили със 7,3% през декември, което е най-големият им спад от януари 2010 г. От дрехите и обувките са били продадени с 3,7% по-малко – най-голямото понижение от година, а продажбите в търговските центрове също са намалели с 1,2%. Храните отчитат с 0,5% по-слаби продажби, а горивата – с 1,1%.

Общите продажби на дребно са се увеличили с 4,3% спрямо същия период на предишната година, съобщи още статистическата служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още