IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Силната промишленост задвижва икономическия растеж в Германия

Централната банка прогнозира годишен ръст на БВП от 1,9% през тази година, 1,7 на сто през 2018 г. и 1,6% през 2019 г.

16:52 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жизненият сектор на промишлеността в Германия задвижва солидния растеж в най-голямата европейска икономика. Силната експанзия през зимните месеци във федералната република се очаква да продължи и през второто тримесечие, прогнозира централната банка в месечния си доклад, публикуван днес.

„Динамиката във възходяща посока се поддържа преди всичко от жизнената промишлена активност“, пишат анализаторите от банката. Те посочват още, че секторът е насърчен и от вътрешното, и от чуждестранното търсене.

„Благодарение на много добрите условия на трудовия пазар частното потребление, заедно с търсенето и инвестициите в жилищни имоти, се грижат за стабилния темп на ръст“, пише в доклада.

Според германската централна банка така се полагат основите на една наистина силна икономическа динамика във възходяща посока.

Бундесбанк прогнозира годишен ръст на БВП от 1,9% през тази година, 1,7 на сто през 2018 г., и 1,6% през 2019 г.

Очаква се през тази година инфлацията да се ускори заради поскъпналия петрол и хранителните продукти. Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се изчислява за нуждите на европейските институции, се очаква да се повиши от 0,4% през миналата година до 1,5% през 2017 г. През 2018 г. и 2019 г. годишната инфлация се очаква да се ускори съответно до 1,4% и 1,8%.

Бундесбанк прогнозира, че държавните финанси ще останат стабилни. „Ако няма промени в основните политики, се очаква бюджетен излишък през прогнозирания период. Политиката на разходите остава експанзивна“, пише в доклада. Освен това експертите смятат, че публичният дълг през 2019 г. ще падне под 60% от БВП, което би се случило за пръв път от 2002 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още