IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай облекчава изискванията за задължителните резерви

Целта е да се намали риска за банките в случай на рязко затягане на ликвидността

09:52 | 12.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Китай облекчава изискванията за задължителните резерви

Централната банка на Китай прави по-гъвкави изискванията относно задължителните резерви за банките с цел намаляване на риска от рязко затягане на ликвидността във втората по големина икономика, която се охлажда, предава Ройтерс.

Размерът на депозитите, който банките трябва да заделят под формата на резерви при централната банка, скоро ще бъде регулиран на средна база за разлика от сегашните дневни оценки, съобщава финансовата институция.

Промяната, която влиза в сила от 15 септември, ще помогне на банките да преборят внезапния натиск върху финансирането в момент на повишена волатилност при юана, довела до отлив на капитали от Китай.

В две становища, публикувани на сайта ѝ, Централната банка на Китай посочва, че новите правила ще позволят на банките да заделят по-малко резерви, когато изпитват недостиг на финансови средства, но кредитните институции няма да могат свободно да изпадат в състояние на овърдрафт.

Според промените банките могат да публикуват съотношението на задължителните резерви всеки ден, което е с до 100 базисни пункта по-ниско от нивото, определено от централната банка. Но среднодневните задължителни резерви в отчетния период не могат да падат под изискуемия размер.

Централната банка на Китай не разкрива периода, за който ще бъдат оценявани съотношенията на задължителни резерви за банките.

„Те могат да освобождават определено количество ликвидност, когато има недостиг“, обяснява банката правилата, но добавя, че това няма да се отрази на пазара сега, тъй като има достатъчна ликвидност.

Докато китайската икономика забавя своя растеж до най-ниския от 25 години, от началото на 2015 г. Централната банка на Китай намали три пъти съотношението на задължителните резерви с общо 200 базисни пункта, за да стимулира банковото кредитиране.

Финансовата институция определя различни съотношения за банките в зависимост от техния размер и типа кредити. Коефициентът за големите банки е около 18%, но точният размер банка по банка не се разкрива.

Тази година валутният пазар на Китай регистрира най-волатилния си период от десетилетие насам, когато централната банка неочаквано девалвира юана с 2% през август. На фона на подозренията, които този ход породи, Поднебесната империя може би стартира серия от конкурентни девалвации – нещо, което Пекин отрича. Но Централната банка на Китай интервенира агресивно, за да окаже подкрепа на юана.

През юни 2013 г. Китай претърпя кредитна криза, когато краткосрочните лихвени проценти се изстреляха до нива от около 30%. Тогава централната банка допусна разтрисане на паричния пазар, за да принуди банките да ограничат рисковото кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още